Is het einde van reclame oude stijl dan echt nabij?

Zal er in 2014 dan echt een einde komen aan reclame 'oude stijl'? Feit is dat internet en de sociale media de afgelopen jaren een consumentenrevolutie teweeg hebben gebracht met ongekende gevolgen voor de reclamebranche.

Grote ondernemingen hebben door de verschillende crises van de afgelopen jaren veel van hun geloofwaardigheid verloren. Heeft een reclameboodschap van zo’n niet geloofwaardige afzender dan überhaupt wel zin? En door de complete transparantie blijft er nog maar weinig verborgen. Uw klanten kunnen zich dankzij social media uitstekend informeren, zich makkelijk organiseren en ze kunnen nu ook met kracht communiceren. De macht is verschoven: van de adverteerder naar de klant. Voorgoed!

Klanten geloven alleen andere klanten nog. Dat sociale media belangrijk is moge duidelijk zijn. Twitter heeft miljoenen gebruikers (> 200 miljoen!), Facebook is ongekend populair. In 2013 maakten alleen al in Nederland 3,3 miljoen mensen gebruik van Facebook. Zaken worden gedaan via LinkedIn, kortom er zijn vele plaatsen op het internet waar er over u gesproken kan worden door uw klanten. U kunt dit u laten overkomen, maar heeft u er weleens over nagedacht zelf de regie in handen te nemen?

Social media ingewikkeld? Misschien wel in eerste instantie, om u een weg te banen door de vele soorten. Met de Masterclass Social Media krijgt u in 2 uur tijd een rondleiding langs de verschillende vormen en een advies over wat u NIET en wel moet doen. Voordat u zich gaat begeven op dit pad, is het belangrijk te weten wat u moet doen en ook wat u moet laten. Behoed uzelf voor veelgemaakte fouten door u goed te laten informeren.

Opvallende berichten
Recente Artikelen
Archief
Zoeken op tags
Volg Karen
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • LinkedIn Classic