Opmerkelijkheid kun je creëren!

Hoe creëer je een opmerking over jouw merk, bedrijf, service? Kortom hoe zorg je ervoor dat je opvalt? Kijk goed om je heen, want om je heen zie je vaak hoe het kan. Leer daarvan. Kijk nauwkeurig.

Ik zal een voorbeeld geven. Afgelopen weken was ik in Azië. Ik was op de weekendmarkt in Bangkok, Thailand. Een mega grote markt met meer dan 15,000 stalletjes. Duizenden stalletjes op een groot kaal terrein. Niks geen mooie grote winkels, geen luxe reclame of verlichting, geen bewegwijzering. Alleen maar rijen, en rijen eenvoudige winkeltjes. Honderdduizend mensen komen elk weekend naar de markt. De mensen komen vanuit de hele wereld hiernaar toe. Het is een van de must-do's wanneer je in Bangkok bent. Je kunt op deze markt echt van alles kopen. Van servies, sierraden, kleding, instrumenten, dieren, eten, bloemen, kunst, meubels, stoffen je kunt het echt zo gek niet verzinnen of het is er. Buitengewoon interessant is het om te bestuderen hoe winkeliers kun klanten in hun winkeltje krijgen. Hoe onderscheid je je op deze market place? Hoe zorg je ervoor dat mensen naar jouw stalletje komen?

Uiteraard moet je iets te koop hebben wat mensen willen hebben. Op een markt is het goed om duidelijk te laten zien wat je te koop hebt. Biedt bijvoorbeeld gratis iets aan, dan ontstaat er een rij en waar een rij is denkt de nieuwsgierige mens; hier is iets aan de hand, wat is dat? Zo creëer je interesse, vraag… Heel slim, en dat is precies wat jij ook kunt doen. Zo zal ik binnenkort iets schrijven over mijn ervaring in een van de meest luxe winkelcentra van de wereld: Mall of the Emirates in Dubai. Hier lanceerde Abercrombie & Fitch een nieuw sub brand: Hollister, en ze hebben duidelijk opgelet hoe je vraag creëert. Het is niet moeilijk, kijk goed wat werkt en probeer dat ook te doen.

Opvallende berichten
Recente Artikelen
Archief
Zoeken op tags
Volg Karen
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • LinkedIn Classic