Ontdek je kansen

Hoe ontdek je kansen voor jouw bedrijf? Als je wilt onderzoeken wat jou onderscheidend maakt is het belangrijk te weten hoe jij in de markt staat. Een goede SWOT analyse gaat je hierbij helpen. SWOT staat voor Strenghts, Weaknesses, Oppertunities en Threats. Vandaag kijken we hoe je jouw kansen op een gestructureerde wijze kunt identificeren.

Door gebruik te maken van het SWOT model ga je anders kijken naar jouw business. Je kijkt objectief naar wat er is, wat er gaande is en vervolgens kijk je naar welke opties je hebt.

Eerst kijk je dus extern naar de kansen. Om het gemakkelijk te maken en geen optie als kans te benoemen (een veelvoorkomende fout) begin je je kans altijd met een van de volgende woorden: de markt, de vraag, het aanbod, de klant, de overheid. Je formuleert een kans als: de vraag naar online marketing kennis neemt toe, of de klant heeft onvoldoende expertise in huis. Maak maximaal een lijst van 5 kansen. Geef die kansen een prioriteit.

Vervolgens kijk je naar bedreigingen. Wat is er aan de hand in jouw markt wat een bedreiging is. Deze zin begint ook altijd met de klant, de vraag, de overheid etc. Als een bedreiging door jezelf (intern) komt is het een zwakte. Ook de bedreigingen geef en je een prioriteit, en let op, concentreer je op de 5 belangrijkste. Heb je er minder dan 5? Geen probleem, maar wees wel eerlijk en kijk echt breed naar je concurrentie, de marktontwikkelingen, de politiek.

Als je dit gedaan hebt is het tijd voor de blik naar binnen. Je interne sterktes en zwaktes. Wat maakt jou sterk? De eerste 2 sterktes hebben altijd iets te maken hebben met de markt, jouw klanten. Het gaat erom dat er een sterkte is die jou onderscheidt van de concurrent. Ook hier graag maximaal 5 en benoem ze naar prioriteit. Dan als laatste is het de beurt aan je zwaktes. Misschien heb je tijdens de oefening al een aantal punten die je eerst als bedreiging zag later toch bij interne zwaktes geplaatst. Probeer ook hier maximaal 5 punten te benoemen. Klant/concurrentie issues staan altijd hoog op je prioriteitenlijst, dat helpt je met het aanbrengen van structuur en focus.

Nu heb je een overzicht. Je noemt je sterkste punt S1, je zwakste punt W1, je grootste kans O1 en je grootste bedreiging T1, prioriteit 2 noem je S2, W2 etc.

Nu ga je ze linken en krijg je je kansen heel zichtbaar. Als je je sterkste punt wilt inzetten op je grootste kans, welke opties, kansen heb je dan? En welke kansen, opties krijg je als je je sterkste punt inzet voor O2. Zo kijk je ook naar je bedreigingen en je zwaktes. Uiteraard ga je niet je zwaktes inzetten voor je kansen, maar je kunt wel kijken in hoeverre je je zwaktes bedreigend zijn voor je T1, T2 etc.

Je hebt nu duidelijk in kaart wat je sterktes en kansen zijn, ga hiermee aan de slag. Maak een actieplan. Dit is jouw onderscheidend vermogen en brengt jou tevreden klanten! Hulp nodig? Kom naar de workshop BE REMARKABLE!

Opvallende berichten
Recente Artikelen
Archief
Zoeken op tags
Volg Karen
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • LinkedIn Classic