Opvallend retail concept wint de NIMA Marketing Award 2013

Wat is het belangrijkste event voor de professionele Marketeer in Nederland? Dat is de jaarlijkse uitreiking van de Marketing Awards. De uitreiking vond afgelopen donderdagmiddag plaats op het Veronica-schip dat nu in Amsterdam Noord ligt.

In november 2013 had ik de eer om Hutspot te mogen interviewen. Samen met 15 andere SMP-ers (Senior Markering Professionals) was ik verkozen om een van de deelnemende kandidaten te interviewen. Het doel was een case study te creëren voor de jury. Ik zorgde ervoor dat Hutspot het eerste verhaal was dat binnen was bij het NIMA. (48 uur na de bekendmaking van wie ik mocht benaderen).

Vervolgens volgde het goede nieuws dat Hutspot genomineerd was voor de Marketing Launch categorie en afgelopen donderdag dus de geweldige overwinning. De heren zijn lekker bezig en ik ben blij dat ik een bijdrage kon leveren.

Het verhaal dat ik op 20 november schreef:

Het Hutspot verhaal

Het is zomer 2012. Twee jonge Amsterdammers, Pieter Jongens en Nick van Aalst, zien in de Utrechtsestraat van Amsterdam een lege winkel. Het idee om een podium voor creatieve ontwerpers te creëren is geboren.

Volgens Pieter en Nick was er geen podium voor creatieve ontwerpers en was daar wel dringend behoefte aan. De heren kenden zoveel mensen die iets moois maakten en wilden verkopen, maar wisten niet hoe en waar. De oprichters zijn voor hun vorige werkgever (fashion brand) een jaar lang langs driehonderd winkeliers geweest en daar leerden zij onder andere van dat ‘de traditionele winkelier’ weinig vernieuwd is. Als er spullen worden aangeboden (zogenaamd commissionair) dan bleek bij controle dat deze items in het magazijn lagen en de winkelier eerst zijn eigen inkoop probeerde te verkopen. Een eigen winkel is voor de meeste startende ontwerpers geen optie. Dat is vaak te kostbaar en tijdrovend.

Nick en Pieter gaan aan de slag in het pandje, met behulp van vrienden wordt er een winkel gemaakt, ze noemen de winkel Hutspot. Vervolgens vullen zij de winkelruimte met spullen van ontwerpers die ze zelf graag zouden willen hebben. Kleding, boeken, accessoires, meubels van alles is er te vinden, zelfs een hond. Nick kijkt constant rond en creëert de Hutspot-sfeer in de winkel zoals hij vindt dat het moet. Samen selecteren ze heel nauwkeurig of de producten voldoen aan hun strenge eisen op het gebied van kwaliteit, authenticiteit en of ze het zelf ook willen hebben.

Nick & Pieter vertrouwen hierbij sterk op hun gevoel. De mannen van Hutspot zijn als het ware curatoren. De ontwerper levert zijn product af bij de drempel van de winkel. De styling in de winkel en de presentatie is in handen van Hutspot. Wat er met Hutspot is ontstaan is misschien wel het beste alternatief voor de creatieve ontwerper die zijn ontwerpen wil verkopen. Door een ruimte aan te bieden waar meer gelijkgestemden hun producten kunnen presenteren ontstaat er een versterking van de uniciteit voor elk gepresenteerd product. De eigenaren van Hutspot creëren een collectieve sfeer van de verschillende merken. De creatieve ontwerpers huren per vierkante meter en dragen een commissie af aan Pieter en Nick.

In de eerste drie maanden willen maar liefst veertig ontwerpers hun ontwerpen verkopen in de winkel van Hutspot. De ontwerpers zijn trots dat hun merk in een winkel te koop is en delen dit met hun netwerk via ondermeer social media. Pieter en Nick hebben ook een netwerk en samen met de veertig ontwerpers spreidt het nieuws dat er iets spannends aan de gang is in de Utrechtsestraat zich als een olievlek uit. Door het actief gebruiken van social media zijn er fans ontstaan die zich thuis voelen bij Hutspot, zowel de ontwerpers als de kopers van de producten. De vijftienduizend likes op Facebook zijn echte likes, niet gekocht. Deze ‘friends’ komen dan ook graag naar de winkel en denken actief mee. Zo ook op sites als Instagram en Tumblr waar sfeerbeelden getoond worden met daarin gepresenteerd de producten uit de winkel. Hutspot’s grotere bekendheid is grotendeels gekomen doordat het unieke concept verfrissend is in retail-land. De bladen schrijven er graag over. Het persbericht dat is rondgestuurd wordt gemakkelijk opgepakt. Er is aandacht geweest in bijna alle grote landelijke dagbladen en de verwijzingen op website lijken eindeloos. De ontwerpers bloggen, twitteren, instagrammen en facebooken erop los zodra hun artikelen te koop zijn bij Hutspot. Doordat er elke week wel iets nieuws wordt geïntroduceerd is er een constante stroom van (media) aandacht.

De heren kunnen de aanvraag van de ontwerpers die hun ontwerpen in de winkel willen presenteren niet aan. Na de eerste maand wordt er al winst gemaakt. En er is geen ontwerper die niet iets heeft verkocht. Onder het motto: ‘bij Hutspot is alles te koop behalve de hond’ timmeren de heren aan de weg. De pers smult van deze ondernemende geesten en hond Gumbo. Een retail-concept dat in een crisistijd aanslaat is nieuws volgens onder andere het Financieel Dagblad en het NOS Journaal.

Na drie maanden en veertig merken verder besluiten de heren naar een groter pand te verhuizen en het team uit te breiden met Reinier Bernaert, het financieel brein. In het nieuwe pand om de hoek van de wereldberoemde Albert Cuypmarkt zijn ze al net zo succesvol. Met een gezellig café op de eerste etage en een Barber-shop is Hutspot een unieke plek in Amsterdam. Het trekt een publiek van early adapters aan.

Nu, november 2013, is de omzet buitengewoon indrukwekkend en eten de drie mannen er een boterham met hagelslag van. Hutspot heeft inmiddels een grote groep personeelsleden die de winkel draaiend houden. Hiermee creëert Hutspot naast een afzetmarkt voor ontwerpers ook zelf werkgelegenheid. De tweede winkel in Amsterdam, op de Rozengracht, opent haar deuren in december en vanaf april 2014 komt er een Hutspot bar en wellicht een festival bij.

Er lijkt geen einde te komen aan het succes van deze verfrissende retail-formule. Hutspot is cool, persoonlijk en authentiek. Ik raad je aan deze mannen in de gaten te houden. What’s next? Hutspot Berlijn, Hutspot New York, Hutspot Shanghai? Rest dan alleen nog de vraag: waar gaat Gumbo wonen?

*Beelden in artikel komen van google en zijn gebruikt om de lezer een indruk te geven van de winkels en het assortiment. Ga vooral zelf kijken en ervaar Hutspot zelf.

Opvallende berichten
Recente Artikelen
Archief
Zoeken op tags
Volg Karen
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • LinkedIn Classic