Deel 2: Hoe sluit je aan bij de belevingswereld van de ander - auditief

In mijn blog schreef ik eerder over hoe je kunt aansluiten bij de belevingswereld van de ander. Toen schreef ik over de stand van de ogen en wat deze verraadt over de gedachten van je gesprekspartner. Ik gaf aan dat wanneer iemand naar boven kijkt mijn de ogen dat deze persoon in beelden aan het denken is.

Stel dat je gesprekspartner niet de ogen naar boven richt, maar juist recht houdt. Wat betekent dit?

Deze stand van de ogen houdt in dat iemand op zoek is naar geluiden, dat kunnen woorden zijn, maar ook muziek of elke andere vorm van geluid. Kijkt men naar rechts dan is men op zoek naar een geluid dat men eerder heeft gehoord. Bijvoorbeeld iemand zegt: "wacht even dat heb ik eerder iemand horen zeggen. Wat zei ze ook alweer precies?" Je zult zien dat de stand van de ogen naar rechts staat. Wil je iemand helpen met het vinden van het geluid, vraag dan door in auditieve termen als klinken, horen, luisteren. Een goede vraag zou zijn: toen je naar haar luisterde, wat vroeg je je toen af?

Zie je dat de ogen van je gesprekspartner naar links draaien dan wordt er een geluid geconstrueerd. Een geluid wordt gevormd. Merk je dat iemand lang de tijd neemt om een antwoord te geven op jouw vraag, dan kun je helpen door bijvoorbeeld te vragen: als je dat tegen je xxxxx zegt, hoe klinkt dat dan?

Hier volgen nog meer woorden: horen, klinken, luisteren, toon, weerklank, klankbord, ongehoord, aanhoren, toehoorders, beluisteren, ontluisterend, afvragen, afratelen, ongevraagd, kletskous, eentonig, sprakeloos.

Probeer het eens en je zult ervaren dat je gesprek meer diepgang krijgt.

Je gaat op deze manier van de oppervlaktestructuur van iemands taalgebruik af en gaat leren wat je gesprekspartner nu eigenlijk bedoeld met zijn of haar woorden.

Opvallende berichten
Recente Artikelen
Archief
Zoeken op tags
Volg Karen
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • LinkedIn Classic