Hoe om te gaan met een afwijzing?

Stel je bent schilder, kunstschilder, of een hobbyende kunstschilder, of nou ja je schildert wel eens een doekje. Je laat je werk zien op een tentoonstelling, in de gang van een school, bejaardencentrum of op je gallery van je website. Mensen vinden iets van jouw werk…. en als iemand het mooi vindt is het leuk. Echter je schildert vooral voor jezelf, omdat jij het leuk vindt. Als iemand je werk niet mooi vindt, denk je dan vaak: ach jij snapt het niet of voor jou heb ik het niet gemaakt?

Zo is het ook met je bedrijf. Jouw service, dienst of product is voor een speciaal publiek. Een publiek dat jij kiest! Een publiek dat jouw service, product of dienst waardeert en er geld voor wil betalen. Heb je klanten die over je prijs 'zeuren', weg ermee! Voor die klanten ben jij je bedrijf niet gestart, laat die lekker ergens anders de goedkoopste prijs vinden. Als er over de prijs gezeurd wordt dan houdt dat in dat je met een ander bedrijf vergeleken kan worden. Met andere woorden: je bent niet uniek, niet anders dan de anderen, niet remarkable. Je bent dan een 'commodity' een gemeengoed, de rol plakband, de bruine kartonnen doos, en dat wil je niet zijn. Iedereen 'pleasen' kan niet. Hou voor ogen voor wie je wilt werken, voor wie lever jij een bijdrage? Als je dan een keer wordt afgewezen, is de afwijzing een les, en lessen maken je beter, slimmer.

Dus een afwijzing is mooie feedback. Kijk wat er wordt afgewezen en waarom en pas desgewenst je product, dienst, service of strategie erop aan. Of niet, en beslis dat die klant jouw klant niet 'mag' zijn. Beschouw jouw bedrijf als een members-only club. Sommigen mogen in jouw club en anderen niet. Lekker puhhuh :)

Opvallende berichten
Recente Artikelen
Archief
Zoeken op tags
Volg Karen
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • LinkedIn Classic