Logo ontwerp Gemeente Amsterdam 1 ton. Duur!?

Ja, 100.000 Euro voor een logo ontwerp is veel geld. Echter ik wil een kanttekening plaatsen bij de hype op social media dat mensen aanbieden voor 1 euro ook op de enter knop te drukken, en daarmee aangeven dat het werk van ontwerper Edo van Dijk waardeloos is.

Er wordt nu vooral gewezen naar Edo van Dijk, de logo ontwerper die 100.000 Euro factureert voor deze klus. Maar is het fair dat Edo de zwarte piet krijgt toegespeeld? Nee dat is het niet. Het kan namelijk heel goed dat de Gemeente Amsterdam de ontwerper meerdere ontwerpen heeft laten maken en dat daar spectaculaire nieuwe revolutionaire ideeën tussen zaten. Dat de Gemeente Amsterdam misschien wel heel bewust voor deze weinig vernieuwde versie heeft gekozen. In mijn carrière heb ik vaak ontwerpers om ideeën gevraagd en dan vroeg ik altijd om 1 veilig, 1 spannender en 1 heel erg spannend, out-of-the-box ontwerp.

Vaak koos de organisatie (en dan is het echt 98%) voor het veilige ontwerp. Hoe jammer dat soms ook is. Je kop uitsteken voor iets compleet anders, iets nieuws is nou eenmaal eng en dat moet je ook echt durven. Daar heb je een bepaald type mens voor nodig. En die werken misschien niet bij de Gemeente Amsterdam... (die mensen zijn namelijk zeldzaam in grote(re) organisaties.)Uit mijn eigen ervaring weet ik dat een ontwerper vaak heel mooie dingen creëert, de afnemer/de klant is degene die uiteindelijk de keuze maakt. En dat het een langdurig traject is geweest bij de Gemeente Amsterdam, dat durf ik bijna wel aan te nemen, want stroperig en ambtelijk is het er wel een beetje. Dus dat je dan op 100.000 Euro aan uren, aanpassen en vergaderen uitkomt dat snap ik wel.

Dus in plaats van te wijzen naar de ontwerper, denk even na over hoe het komt dat er een 'duur', saai, niet vernieuwend ontwerp is ontstaan.Het voordeel van het nieuwe logo is wel dat het heel herkenbaar is, geen introductie nodig heeft en eenheid voor de gemeente creëert. Dus Edo, chapeau! Je zal vast heel blij zijn dat er een keuze is gemaakt, al heb jij waarschijnlijk veel mooier werk gemaakt dan dat wat we nu van je zien.Rest mij de vraag waarom er media-aandacht aan dit logo is gegeven. Had je het stil gehouden dan had er geen haan naar gekraaid. Het is heus niet de enige ton belastinggeld die wordt uitgegeven aan iets wat wenkbrauwen doet fronsen…

Opvallende berichten
Recente Artikelen
Archief
Zoeken op tags
Volg Karen
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • LinkedIn Classic