Is er leven na de SWOT-analyse?

Ik hoorde het vandaag weer eens: "Ja we hebben een SWOT-analyse gemaakt". En mijn vervolgvraag: En wat hebben jullie daar meegedaan? Toen werd het stil. Toen kwam het volgende: "Het reclameburo heeft vervolgens voor ons een campagne gemaakt. Daar zijn we erg blij mee.' Mijn vraag: "En wat levert het op? Hebben jullie meer klanten gekregen, beter betalende klanten? Meer omzet, hogere winstmarges? Heeft het jullie probleem opgelost" Je raadt het al, het bleef stil. En zo gek is het niet. Want een reclameburo wil werk voor je maken en iets moois voor je creëren waar ze je een factuur voor kunnen sturen Dat is hun business. Het is niet hun business om uit te zoeken wat je met je bedrijf aan moet in het grotere geheel. En dat is geen kritiek op een reclameburo, die doen wat ze gevraagd wordt (en soms wel heel wat meer) en vaak is de kwaliteit van de uitkomst nou eenmaal gelijk met de kwaliteit van de input/briefing van de klant.

Dus stel je voor, jouw buro doet met jou een SWOT-analyse. Weet dan dat een SWOT gemaakt wordt door de Kansen en Bedreigingen van de markt in kaart te brengen. Vervolgens kijk je naar de Sterktes en Zwaktes van jouw organisatie. Dan heb je 4 rijtjes met maximaal 5 (liefste minder) elementen. Weet ook dat je eigenlijk de kansen, bedreigingen, zwaktes en sterktes via analysemodellen helder kunt krijgen. Er is dus nog een fase voor het whiteboard in vieren delen en de SWOT elementen te gaan roepen. Maar dat laat ik hier even buiten beschouwing. De volgende stap is de confrontatie-matrix. Hier ga je kijken welke opties er ontstaan als je je sterke kanten van je organisatie aan je externe kansen verbindt. En dat doe je ook met de andere elementen. Dan heb je opties. Keuzes die je kunt gaan maken. Die opties ga je een cijfer geven. Zo meet je wat goede opties zijn. Ook dan ben je er nog niet. Nee, je maakt nu aan de hand van de opties een aantal strategische opties. Je maakt er altijd 4. De eerste is wat gebeurt er als we niks doen. En drie andere mogelijke strategieën stel je samen uit een aantal onderdelen waaronder je waardestrategie, je concurrentiestrategie, hoe je het gaat doen en je ontwikkel-richting. Dan ga je deze onderzoeken op haalbaarheid, aanvaardbaarheid en geschiktheid. Dan komt er een beste strategie uit. Die kies je. En dan kijk je pas wat er veranderd moet worden aan de organisatie om het doel te bereiken. Pas dan kan je eigenlijk pas echt aan de slag. Maar ja, dat is een langdurig traject en heeft niet iedereen zin in. Dan duurt het veel te lang voordat er creatief aan de slag gegaan kan. Dus je reclameburo stopt vaak na de SWOT. Maar wil je dat het echt zinvol is en dat je echt gaat ontdekken wat er geld kan opleveren voor jouw bedrijf. Dan adviseer ik je toch echt om dit traject met een expert af te leggen voordat je jouw centjes aan een mooi ontwerp gaat uitgeven.

Opvallende berichten
Recente Artikelen
Archief
Zoeken op tags
Volg Karen
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • LinkedIn Classic