When you spot it you got it

Vrijdagavond deed ik mee met het running dinner van het Ondernemershuys van Hilversum. Ik heb in drie verschillende Hilversumse restaurants gegeten met elke keer drie andere tafelgenoten. Het was uitstekend georganiseerd en ik heb interessante ondernemers ontmoet en weer wat geleerd over rollen in het leven. Bij dit netwerk evenement viel het mij op dat het ook hier gaat om de allereerste indruk. Het voorstellen, de hand geven, elkaar even in de ogen kijken als je je naam zegt. Wat heb je aan, hoe zie je eruit, hoe gedraag je je. Oprecht interesse tonen in wat de ander doet. Opletten wat de ander zegt en daadwerkelijk proberen te begrijpen wat de ander doet en of je iets voor de ander kunt betekenen. Helaas trof ik ook mensen die het niet konden laten om met name hun eigen verhaal te vertellen en nogal blasé zaten te zijn. Als me dat ergert voel ik me direct aangesproken. Mijn NLP lerares Sue Knight (www.sueknight.co.uk) zegt het namelijk: when you spot it you got it. En zo is het maar net! Dat zet me dan dus zo aan het denken. Wanneer ik me erger aan iemand die met name zijn eigen verhaal doet en niet luistert naar de ander, enigszins blasé overkomt, dan herken ik dat omdat ik dat zelf ook in mij heb - althans dat zegt Sue (en die kan het weten!). Het is mijn eerste natuur om in een gesprek waar niemand elkaar kent het gesprek te willen leiden. Ik wil namelijk een aangename sfeer creëren waarin een ieder zich prettig voelt; ook de stille, introverte, afwachtende, verlegen, schuchtere mens. Mijn positieve bedoeling wordt echter helaas niet altijd als positief ervaren. Men kan het blasé vinden of zelfs dominant. Spot it! Dat dit gedrag als negatief wordt ervaren was een eye-opener voor mij een tijdje geleden. Mijn reden voor dit gedrag is namelijk altijd positief, echt waar! Ik had er nog nooit bij stilgestaan dat het ook anders geïnterpreteerd kon worden. Schokkend was dat besef destijds. Mijn bedoelingen waren namelijk zo goed. Inmiddels heb ik geleerd om niet meer die 'rol' op me te nemen in gesprekken, en ook eens rustig af te wachten wat er gebeurt als ik niet 'werk' in zo een setting, want werken is het zeker die 'rol' - die kost me heel veel energie. Ik kijk nu eens rustig aan wat er gebeurt als ik die 'rol' niet neem. Er 'staat' altijd iemand op die de rol van gesprekleider dan neemt. Die 'doet' 'het' dan anders dan ik. Ik voel ergens in mijn lijf dan die onrust weer komen, maar onderdruk dit. Het werkt beter voor mij. Ik hoef niet altijd te 'werken', ik mag het me ook laten overkomen. Dat geeft zo een gevoel van rust en plezier (uiteindelijk). Zo ook dus afgelopen vrijdagavond, ik heb me een keer laten verleiden tot gesprekleider, maar bij het voorgerecht en het dessert ging het 'goed'. Toen heb ik ook heerlijk ontspannen gegeten. Ik geniet van het altijd blijven leren en ontdekken. Ben Yosara (www.yosaraNLP.nl) en Sue nog altijd heel dankbaar voor mijn NLP ervaringen en inzichten. Ik gebruik ze niet alleen voor mijzelf, maar waar ik het nuttig vind ook in mijn adviezen aan mijn cliënten.

Opvallende berichten
Recente Artikelen
Archief
Zoeken op tags
Volg Karen
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • LinkedIn Classic