Big DATA, een buzz woord of echt f*cking scarry? Oordeel zelf

Big Data, wat is het nou precies? Big Data is een term die wordt gebruikt om aan te duiden dat er veel, heel veel data is opgeslagen en dagelijks weer meer data bijkomt. Deze data verstrekken wij door gebruik te maken van onder andere onze computer en smartphones. In ons digitale tijdperk waarbij we online zoveel informatie over onszelf en ons koopgedrag delen is data geld waard. Heel veel geld zelfs. Deze data (waarvan de hoeveelheid met de milliseconde toeneemt, en waar ook analyses mee kunnen worden gedaan) is ongelofelijk waardevol voor organisaties die producten en diensten verkopen, want ze weten wanneer jij wat koopt, en waarom. Een scenario:

Als jij iets leuk vindt (aka liked) op Facebook, denk aan een gesponsord bericht over een bepaald product dan weet de marketing afdeling van de producent van dat product dat jij interesse hebt in het product (data). Vervolgens ga je naar Albert Heijn en daar koop het het product, je rekent af met je pinpas (data), houdt je bonuskaart (data) nog even voor de scanner en de cirkel is rond. Zie je nu hoe belangrijk big data is? Je appt ook nog even naar je vriendin dat je net die nieuwe chips hebt gegeten en dat ze lekker waren? Of juist vies :). Ja ook dat is data. Thuis ga je nog even via je tablet een stukje tv kijken via netflix, uitzending gemist, youtube of via on-demand van je kabelleverancier. Daarna ga je nog even hardlopen met je Nike app, die keurig en oh zo handig bijhoudt hoe hard jij loopt, hoe lang en waar. 's Avonds luister je nog even via Spotify naar je favoriete muziek. Oh en je krijgt als je het nieuws op nu.nl nog even checkt door dat de artiest die je net luisterde binnenkort bij jou in de buurt komt optreden. Hmmm… Big Data heeft de toekomst en is de toekomst. Simpelweg omdat Big Data de belofte houdt dat consumentengedrag en dus koopgedrag te voorspellen is. Naast de andere nieuwste trend op marketinggebied: Neuro Marketing, ofwel de koopknop (lees daarover mijn eerdere blog) zie je dat marketing ineens wel veel belangrijker dan ooit aan het worden is. En alle boeken over klassieke marketing kunnen overboord. Dat is allemaal oude en dus waardeloze kennis - goed voor de basis, maar niet voor het succes in de toekomst, want we zijn in een tijdperk waarin niemand nog weet wat het allemaal brengt. Technologie is zo spannend! De 'echte' Marketeers weten dit al langer. De strategische marketeers (degene met een SMP of RM accreditatie), die met hun analytische en creatieve blik nu nog de minderheid vormen in het Nederlandse bedrijfsleven, die zien dit aankomen en zorgen dat ze zijn voorbereid. Als je voor een baas werkt, goed nieuws: de komende jaren ga je eindelijk eens super belangrijk worden voor je organisatie! Dat er veel fouten gemaakt worden omtrent Big Data? Ja dat klopt. Ik refereer even naar het bericht afgelopen maandag waarin de ING de data van haar klanten wil gaan verkopen. (Inmiddels is er een update geplaatst op de website van ING.)Zo, dat is even schrikken voor ons allemaal, het kwam zelfs in het Journaal. Maar lieve mensen dat is niet iets nieuws, en dat gaat ook gebeuren. Nu alleen nog als je er zelf toestemming voor geeft (waar zit de knop daarvoor en hoe weet ik welke settings wanneer veranderen - denk even aan hoe vaak facebook de privacysettings veranderd), maar als jij op facebook iets 'liked' omdat je kans maakt op een gratis iets…. krab jezelf dan nog eens achter de oren, want jij geeft informatie over jezelf gratis weg. En is de prijs (de worst die je wordt voorgehouden) jouw data waard? Nu is er nog een groot verschil in deel (share, like) en koopgedrag, maar daarover een andere keer meer. Een trend is om geld te vragen voor deze informatie, dat doen bedrijven die jouw data hebben (facebook, twitter, google, apple and so on) tenslotte ook. Maar je kan er zelf ook geld voor krijgen, jouw data is tenslotte van jou. In de US zijn al een aantal bedrijven aan het opstaan die jou (de consument) helpen om betaalt te krijgen voor de informatie die je nu gratis weggeeft. Er wordt dan gekeken naar hoeveel beinvloedingskracht, macht jij hebt, wat is jouw 'influencers status' - de mate waarin jij jouw (sociale) netwerk kan beïnvloeden (daar is de Kloutscore weer, lees hierover meer in mijn eerder blog over Klout ). In de buitengewoon goede documentaire van Tegenlicht welke in oktober '13 uitgezonden is over Big Data zie je de risico's, maar ook de voordelen. Is het fijn dat je als consument geholpen wordt in het maken van je keuzes? Er is zoveel aanbod en we hebben moeite om door de bomen het bos te zien. Adverteerders weten het al langer, advertenties werken niet meer. Nee we willen te horen krijgen via ons netwerk, via de mensen die wij vertrouwen welke producten we moeten hebben, kopen, waar we moeten eten, welke reisbestemming de moeite waard is, welke auto betrouwbaar is en welke airline het meeste comfort biedt en de nieuwste films op de inflight entertainment heeft. Kortom, word of mouth, mond tot mond. En mond tot mond gaat sneller dan ooit via social media. En degene die actief en positief over jouw merk, jouw product, jouw dienst communiceert - daar komen jouw klanten van - die is dus jouw geld waard. Conclusie: Big data is here to stay, denk goed na welke data je wilt delen. En wees je bewust dat je veel meer deelt dan je denkt. Al jouw apps op je smartphone zenden per minuut duizenden informatiestukjes over jou naar de megaservers. Mijn advies, doe maar gewoon mee, en haal er je voordeel uit. Het is niet meer tegen te houden deze trend. Dus informeer jezelf goed, kijk via uitzending gemist nog eens naar Tegenlicht, blijf je informeren en hou de grote bedrijven in de gaten.

Opvallende berichten
Recente Artikelen
Archief
Zoeken op tags
Volg Karen
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • LinkedIn Classic