Mystery shopping - marktonderzoek

Wat een bijzondere ervaring is het toch als je als mystery shopper op stap gaat. Vandaag ben ik op stap gegaan om te onderzoeken wat de verschillen zijn bij inkopers van goud en sierraden. Ik heb gemerkt dat er wel degelijk een groot verschil is tussen de verschillende inkopers. Niet zozeer op het gebied van testen en het bepalen van de prijs (taxeren), dat is allemaal vrijwel hetzelfde. Het grote verschil zit 'm toch in de aanpak van de winkelier. In de ene winkel loop je zo naar binnen, en is dus heel laagdrempelig, waarbij je bij de ander middels twee beveiligde deuren pas tegenover de goudhandelaar staat. Een andere winkel is onderdeel van een landelijke keten en daar tref ik een nette wachtruimte met glossy magazines een keurige zithoek en een apart kantoor waar in alle discretie de handel bekeken en getaxeerd wordt. Weer een andere winkel sta je te praten tegen een onverzorgde dame waarvoor een glasplaat zit. Als het dus niet zoveel uitmaakt op het gebied van prijs, waarvoor kiest de klant dan wel? Bij de winkel die onderdeel is van een landelijke keten gaf de meneer aan dat het gaat om service en de gun-factor. De keten heeft winkels in het hele land en investeert veel in marketing, zij willen bovenaan staan in Google en 40% mensen die zaken met hen doen geven aan via internet te komen. Het overgrote deel komt toch van mond-tot-mond zegt de winkelier. Hij vindt dat opmerkelijk want dacht: "Amsterdam dat is een grote stad, maar het lijkt ook wel gewoon een dorp". Ook de zichtbare lokatie en de duidelijk herkenbare huisstijl werkt in het voordeel. Maar een goede, eerlijke prijs in combinatie met een goede en vooral een vriendelijke service dat maakt volgens hem het verschil. En ik denk dat hij daarin gelijk heeft. Opmerkelijk was dat ik ook naar een juwelier ben gegaan die ook goud en sierraden inkoopt. De set die ik voor de gelegenheid bij mij had is een sierlijk collier en een bijpassende armband. De goudprijs die alle winkeliers hanteerde is gelijk. Waarom gaf deze meneer mij 10% meer dan de andere 3 winkels? De reden die hij opgaf is dat hij het in de winkel weer als set verkoopt. Hij hoeft het niet om te laten smelten en was van mening dat hij het goed kan verkopen en passend is in zijn winkelassortiment. Ik vind het persoonlijk wel een rare gedachte dat iemand anders dan met jouw sierraden gaat rondlopen, maar goed wel 10% meer opbrengst (in dit geval 2 tientjes). De winkel waarbij de onverzorgde vrouw mij vanachter glas simpelweg na het opgeven van de prijs vroeg: doen? Dat is een winkel die mij persoonlijk niet aanspreekt. Onverzorgd als in slordig haar en ongeïnteresseerd daar doe ik liever geen zaken mee. Er is dus wel degelijk verschil waar je je goud kunt inruilen. Aangezien het niet om de prijs gaat zou ik persoonlijk dus gewoon gaan naar degene die ik aardig vind. Die een praatje met me maakt en mij het gevoel van klant-zijn geeft. Mystery shopping is voor winkeliers/retailers een perfecte manier om te laten onderzoeken wat jou opmerkelijk en dus anders maakt. Een kwalitatief onderzoek is een waardevolle marketing activiteit die jou meer inzicht geeft in jouw markt.

Opvallende berichten
Recente Artikelen
Archief
Zoeken op tags
Volg Karen
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • LinkedIn Classic