Serie Neuromarketing deel 2: ons brein kent het woord 'niet' niet.

a, dat is waar. Ons brein kent het woord 'niet' niet. Dat is lastig want let maar eens op jezelf hoe vaak je een commando geeft met het woordje 'niet' erin. Vergeet niet je jas, je sleutels, telefoon en wat gebeurt er... precies het wordt vergeten. Ook als je tegen jezelf zegt: ik mag morgen niet vergeten dit of dat te doen, wat bedenk je je dan 's avonds in bed - Vergeten. Een fijne gedachte is dat je daar zelf niets aan kunt doen. Dus vindt jouw omgeving dat je vaak je spullen vergeet. Let dan eens op wat ze constant tegen je zeggen. Waarschijnlijk proberen ze je te helpen door tegen je te zeggen: vergeet niet xxx. Juist, eigenlijk geven ze je elke keer een commando, ze zeggen je: vergeet je sleutels. Dat zeggen ze natuurlijk niet, ze zeggen: vergeet niet je sleutels, maar jouw brein kent het woord 'niet' niet. Dat is interessant. Hoe dat werkt: terwijl je dit artikel leest wil ik dat je niet voorstelt hoe een opblaasbare paarse krokodil eruit ziet. Ik wil dat je in je opneemt dat het hier niet gaat over een paarse krokodil, en ik wil al helemaal niet dat je afgeleid wordt van het onderwerp. Het gaat tenslotte over serieuze ontdekking over hoe ons brein werkt. Het is zeker geen nieuwe ontdekking en daarom vraag ik me af waarom je het dan nog zo vaak tegenkomt in de vorm dat het het communicatiedoel saboteert. Check.... dacht jij aan een paarse krokodil. Kwam de commercial van een aantal jaar geleden naar boven? Dacht je aan een opblaas krokodil? Was je weg met je gedachten? Ik gok dat ik gelijk heb gekregen. Zo werkt ons brein nou eenmaal, het fopt ons. Dus als jij met jezelf afspreekt dat je niet meer dan 1 koekje eet per dag wat denk je dat jouw brein dan wil. Of stel dat je zegt vergeet niet morgen tante Truus te bellen. Hoe groot schat je de kans in dat je het vergeet. Of stel je voor hoe het met je kinderen werkt als je steeds zegt: nee je mag dit niet. 'Niet met je vingers in de slagroomtaart zitten'. Of wat ik veel ouders hoor roepen: niet doen. Wat communiceer je dan eigenlijk. En wat doet het kind. Juist precies wat jij niet wilt doet het. Dat kan je je kind niet kwalijk nemen ook hun brein werkt zo. Wat ik opmerkelijk vind is dat het zoveel gebruikt wordt door mensen. Zit ik bijvoorbeeld in de tram in Amsterdam (GVB), roept de trambestuurder keurig om dat ik niet moet vergeten mijn ov-kaart uit te checken. Wat gebeurt er in het onderbewustzijn van de mensen... juist. Ik kan me voorstellen dat de bedoeling van degene die de boodschap geeft is: als u de tram verlaat check uzelf uit bij de OV-kaart scanner. Of bij ouders zou ik willen adviseren: in plaats van wat je niet wilt dat je kind doet, formuleer je zin zo dat je zegt wat je wel wilt dat je kind doet. Het lijkt zo makkelijk, maar het is best lastig. Oefening baart kunst, dat geldt ook hierbij. Goed wat heeft dit inzicht nu te maken met neuromarketing. Als je weet dat ons brein zo werkt kan je het ook gebruiken. Als je in een situatie zit waarbij je weet dat jouw poster bijvoorbeeld slecht gelezen wordt: zet op de poster dat men het vooral niet moet lezen. Grote kans dat je poster ineens wel gelezen wordt. Ander voorbeeld is: dit aanbod is niet bedoeld voor: xxxxx. Wedden dat xxx het dan juist hebben wil? Zo zijn er nog veel meer voorbeelden van beïnvloeding in taal. Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP) leert je hoe je kunt beïnvloeden met taal* en neuroscience bevestigd dit.

Opvallende berichten
Recente Artikelen
Archief
Zoeken op tags
Volg Karen
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • LinkedIn Classic