Serie Neuromarketing deel 3: effectieve communicatie

Door neuromarketing weten we nu welke elementen er absoluut in een boodschap dienen te zitten wil deze effectief zijn.

De manier waarop dit gemeten is is door gebruik te maken van EEG's en MRI-scanners. MRI scanners hebben de voorkeur want deze meet het gehele brein op 13 emoties in de hersenen. fMRI heet dit. Deze 13 emoties zijn:

neuro emoties.jpg

Interessant is dat de televisiereclames waar dit onderzoek betrekking op heeft keek naar de Awards voor beste reclames. De Effie is een vakprijs waarbij een vakjury kijkt naar de effectiviteit van een reclameboodschap. De Loeki is een publieksprijs en de jury bestaat uit het Nederlandse publiek die jaarlijks hun stem kan uitbrengen op een website. Beide prijzen worden jaarlijks uitgereikt. Wat opmerkelijk is is dat het publiek (de Loeki) waardeert op negatieve emoties (vaak leedvermaak in ons Nederland), terwijl het koopgedrag, de effectiviteit (de Effie meet dit) uitwijst dat de meest effectieve commercial die is die bij de ontvanger een positieve emotie opwekt. Helaas ook hier het bewijs dat wij als consument ons eigen gedrag maar voor 5% bewust bepalen en 95% onbewust. Ons bewustzijn zegt het een en we doen het ander. Bizar! Hier een voorbeeld van de oudere advertenties van De Hypotheker. Kijk ernaar, wat vind jij hiervan? We noemen deze reeks, reeks A.

En bekijk dan deze versie van de advertenties, reeks B. Wat vind je hiervan?

In advertentie reeks A is er sprake van het opwekken van negatieve emoties, het gaat over je zorgen maken. De angst wordt benadrukt. Dit vinden mensen niet fijn en zal niet leiden tot het gewenste aankoopgedrag. In de reeks B wordt ingezet op het creëren van positieve emoties door in te zetten op elementen als hoge service, zorgeloosheid en onafhankelijkheid. Deze advertenties zullen de Hypotheker veel meer rendement gaan opleveren.

Dus als ik adverteerder was, of reclamemaker zou ik het met deze nieuwe neuromarketing kennis wel weten. Ik zou een expert in de arm nemen en gaan voor een Gouden Effie, focus op het goede!

Opvallende berichten
Recente Artikelen
Archief
Zoeken op tags
Volg Karen
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • LinkedIn Classic