Wat is marketing nou toch echt?

Ik vind het opmerkelijk dat er toch nog mensen zijn in Nederland die niet goed begrijpen wat marketing is. In de VS is marketing al jaren (100 jaar) een serieus vak, in ons kikkerlandje is het pas de afgelopen jaren belangrijker geworden. Mede doordat traditionele reclame niet langer werkt en een marketeer dus meer in zijn of haar mars moet hebben dan de reclamewereld en het medialandschap te begrijpen. De marketing functie in de 21ste eeuw is misschien wel de belangrijkste rol in een bedrijf. Want als je weet waar er in de markt behoefte aan is, je de skills hebt om de juiste mensen en middelen om je heen te organiseren, dat weet te maken (of laten maken) en vervolgens via de juiste kanalen en tegen de juiste prijs weet te verkopen dan heb je de toekomst. Denk maar eens na waarom Big Data zo belangrijk is. Als je weet wat de markt wil, tegen welke prijs, dan heb je de pot met goud gevonden. Chief Marketing Offer (CMO) is een functietitel die je steeds vaker tegenkomt bij bedrijven die snappen dat erom gaat dat je iets maakt dan mensen willen hebben. Een Philips is bijvoorbeeld goed op weg. Er wordt tegenwoordig vanuit de gedachte van de markt, wat wil de consument? Wat heeft een ziekenhuis nodig op het gebied van technologie? In de grijze oudheid van de jaren 90 vonden de ontwerpers van Philips het met name een uitdaging om iets te maken dat ze zelf interessant vonden. De klantgerichte aanpak was er niet zoals die er nu is. En Big data is here to stay en als marketeer kan je maar beter zorgen dat je snapt wat dit gaat betekenen voor je vak. Albert Heijn heeft het bijvoorbeeld ook heel goed begrepen. Vandaag was ik in de winkel en de category managers zijn werkelijk creatiever dan ooit met ideeën om het gezellig en lekker te maken voor de Paasdagen. Het is duidelijk dat er vanuit de klant gedacht wordt, dat blijkt bijvoorbeeld uit hun channelmanagement: ik kan mijn boodschappen in de winkel kopen, laten thuisbezorgen en zelfs bij een pick-up point afhalen. Mijn online aankopen bij bol.com (media, boeken, muziek, huishoudelijke artikelen en cosmetica) kan ik op het zelfde punt ophalen, een slimme zet van Ahold om die producten via het eigen kanaal aan te bieden. Marketing is niet langer een ondersteunde functie van Sales, eigenlijk is Sales geïntegreerd in het moderne marketing vak. Return on Investment is waar het om draait en dan zit je ineens wel met de board aan tafel. En de marketeers worden steeds slimmer. Marketing gaat om beïnvloeden, een goede marketeer kent de kronkels van het brein van de consument en is bijna (net) een psycholoog. De marketeer weet de consument te verleiden tot de aanschaf van iets dat bij hen past. Dat laatste vind ik belangrijk. Gebruik je kennis niet om kopers te laten kopen om het kopen. Zorg dat je ene product hebt dat past bij je doelgroep en waarvan de doelgroep ook echt blij, tevreden, gelukkiger wordt door de aanschaf. Dat is hoe ik marketing bedrijf. Nog even voor de fun: het is tenslotte weekend: een stukje Javier Guzman over Marketing.

Opvallende berichten
Recente Artikelen
Archief
Zoeken op tags
Volg Karen
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • LinkedIn Classic