"Ons doel is om de mensheid te ondersteunen, en daarmee de aarde en de natuur."

Afgelopen zondag stierf astronaut Wubbo Ockels. Toen ik nog een klein meisje was keken we op de lagere school met de hele klas naar de live televisie-uitzending van de lancering van Challenger, het ruimteveer waar Wubbo Ockels, als eerste Nederlander, de ruimte mee inging. Ik herinner me dat ik het heel spannend vond en het ervaarde als een belangrijk moment in mijn jonge leventje. Zo weet ik ook nog dat mijn Brynzeel kleurpotloden-doos ook een afbeelding van het ruimteveer droeg. Wat was de link met Brynzeel en de Challenger eigenlijk? Na de ruimtereis kwam Wubbe Ockels terug en vertelde graag over zijn ervaring. Wat mij het meeste is bijgebleven is zijn zorg over onze planeet. Hij benadrukte dit met de brief welke hij schreef vlak voor zijn overlijden en welke na zijn overlijden is verschenen. Zijn 'cry for help' voor verandering. Verandering over hoe we met elkaar en onze planeet omgaan. In de brief zet Ockels tien geboden op een rij van 'het geloof in de mensheid'. Een van die geboden luidt: "Ons doel is om de mensheid te ondersteunen, en daarmee de aarde en de natuur." Het is een belangrijk thema, en zo vlak voor de Europese verkiezingen is er een ruimte en gehoor voor verandering, een antwoord op het verlangen 'het' anders te doen. De meeste politieke partijen maken zich druk om economie en niet om ecologie lijkt het. Dat terwijl het toch van levensbelang is dat we adem kunnen halen en te eten hebben. Over de Partij voor de Dieren wordt 'lacherig' gedaan stelde Guido Weijers (lijstduwer Partij voor de Dieren) gisteren in de talkshow van Humberto Tan. Maar vervolgens wist Guido heel goed te verwoorden dat het niet zozeer gaat om hoe we omgaan met 'knuffelkonijnen', maar dat het gaat om te kijken naar duurzame manieren die ervoor zorgen dat we op planeet Aarde met de nog altijd toenemende bevolking allemaal genoeg te eten en te drinken hebben. Guido vertelde het gepassioneerd. Duurzaamheid, ecologie er met elkaar samen voor zorgen dat we onze planeet niet nog verder uitputten, zoals wijlen Wubbo ons in 10 geboden meegaf.

Hoe ga ik persoonlijk meewerken aan deze verandering? Want ik ben het ermee eens, laat ik dat voorop stellen. Wat kan ik als mens en marketeer doen om onze planeet te beschermen? Laat ik beginnen met bewustwording, bij mezelf, bij mijn relaties, bij mijn klanten. Steeds meer consumenten realiseren zich dat hun consumptie slecht is voor de planeet, maatschappij of henzelf. Anderzijds kunnen we dit gedrag niet stoppen. Als resultaat komen ze in een oneindige schuld-spiraal. Tegelijkertijd blijft status een belangrijke kracht achter bijna elk klantgedrag. Dit schept mogelijkheden voor merken die het mogelijk maken om status te creëren terwijl gelijktijdig duurzaam gedrag zichtbaar wordt. meer... Vorige week was ik bij de lancering van het 'sustainable marketing model' tijdens een bijeenkomst van Wereldmarketeers. Het model stelt organisaties in staat om een scan te maken over het hoe duurzaam het marketingbeleid is, wat is de ambitie en waar zit de 'gap'. Ik zal daarover meer schrijven in een volgend blog.

Opvallende berichten
Recente Artikelen
Archief
Zoeken op tags
Volg Karen
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • LinkedIn Classic