Top 10 Valkuilen in Social Media

Valkuil 1: Wat publiceer je?

Het plaatsen van berichten zonder een structuur is dom, het kan zelfs jouw reputatie schaden. Plaats geen berichten zoals motiverende quotes of poezenplaatjes, dat doet iedereen al. Als je dat soort berichten publiceert zorg er dan voor dat het een onderdeel van je strategie is. Plaats niet op al je kanalen dezelfde boodschap. Ieder kanaal/platform heeft zijn eigen regels op het gebied van communicatie. Ben je al 6 maanden bezig en ontevreden over het resultaat, stop dan. Neem even afstand en denk er eens over na. Als je koste wat kost doorgaat kan het je reputatie schaden.

Valkuil 2: Het ontbreken van strategie of plan of beide Social Media is eenvoudig en zo goedkoop (investering 0 euro). Twitter gebruikt het zelfs in haar reclame dat je binnen enkelen seconden als een Twitter account kunt hebben. Twitter beweert miljoenen accounts te hebben, maar hoeveel zijn er echt actief? Kies dus bewust en spring niet zomaar ergens in. Stel een plan op en maak de afspraak met jezelf dat je je Social Media volgens een structuur gaan uitvoeren (of laat uitvoeren). Neem het serieus, het is geen hobby.

Valkuil 3: Het niet stellen van heldere doelen en het niet meten van resultaten Je kunt niet succesvol zijn als je niet weet wat je doel is. Er zijn weinig garanties af te geven op het gebied van Social Media, maar het ontbreken van doelen zal je nooit tevreden stellen met welk resultaat dan ook. Zet je doelen reëel en vier ze als je ze behaalt.

Valkuil 4: Proberen alles op het zelfde moment te doen. Doe 1 of 2 dingen heel goed. Als je die begrijpt en het geeft je het gewenste resultaat, alleen dan kun je verder gaan.

Valkuil 5. Return on Investment

Je moet niet willen dat je investering in Social Media zich via Social Media gaat terugbetalen. Het werk zo niet. Social Media is geen winstmachine, het is ook geen verkoopkanaal. Het is heel erg moeilijk om via Social Media te verkopen. Social Media is voor Return on Engagement, betrokkenheid en aandacht. Jouw Social Media berichten dienen te passen in het type nieuws van je publiek. Bijvoorbeeld op Facebook dien je als een ‘vriend’ te zijn. Realiseer je dat jouw berichten zichtbaar worden tussen de vakantie updates en babyfoto’s van je vrienden en familie. Stel je op als een ‘vriend’ of ‘kennis’ dan wordt je langzamerhand opgemerkt, dan krijg je aandacht en de volgende stap is dat ze betrokken worden. Als je op Facebook geen interactie krijgt met je publiek dan worden na verloop van (korte) tijd je status updates niet meer getoond aan je publiek.

Valkuil 6. Focus op de verkeerde persoon: Ikke, ikke, ikke

Een veelgemaakte fout is dat de focus van de communicatie op de verkeerde persoon is gericht. In Social Media gaat het niet om jou, het gaat om je publiek. Zorg ervoor dat je boeiende berichten plaatst. Nodig ook niet zomaar iedereen uit je netwerk uit. Beschouw jouw community als een selecte club. Jij bent in staat om je publiek te kiezen. Ga voor kwaliteit in plaats van aantal likes (die kun je ook kopen en hebben geen waarde). Wees selectief in het accepteren van vriendschapsverzoeken of business links. Zelf hanteer ik de regel dat ik alleen iemand toevoeg waarover ik iets zinnigs kan zeggen mocht iemand mij benaderen met een vraag over die persoon. Kan ik dat niet, dan accepteer ik het verzoek niet.

Valkuil 7: Geen waarde toevoegen

Als jouw product of dienst geen waarde toevoegt heb je geen markt. Zorg ervoor dat je iets doet waar mensen of bedrijven iets aan hebben.

Valkuil 8: Ongeduld Wees je ervan bewust dat je niet direct resultaat ziet. Raak niet afgeleid door een nieuw platform/kanaal. Ze gaan meestal al snel ten onder. Kijk eerst aan wat het is en bepaal dat welk platform geschikt is voor jouw type bedrijf. Verwacht niet direct resultaat. Social Media gaat om het opbouwen van relaties, eigenlijk 1 op 1 relaties. Realiseer je dat ieder profiel een persoon is, met interesses, gevoelens, wensen en verlangens. Mensen willen contact met mensen. Hoe meer jij (functioneel) over jezelf laat zien hoe meer interactie er kan ontstaan. Het is niet jullie en ik, maar jij en ik. Het neemt tijd in beslag om resultaat te krijgen. Hoe langer de person je volgt des te beter de relatie is. Als je vandaag niet begint ben je straks te laat.

Valkuil 9. Social Media is niet alleen een marketing tool die zorgt voor traffic naar je website. Al jouw online kanalen dienen met elkaar in verbinding te staan en hebben een eigen doel.

Als je Social Media niet tot doel heeft je mensen uiteindelijk naar je website te krijgen om iets te kopen, bestellen, of contact met je op te nemen. Alleen traffic genereren is niet het doel op zich.

Valkuil 10. Laat het niet versloffen

Als je eraan begint, doe het goed. Structureel en volgens een systeem. Er zijn 7 miljard Twitter accounts. 75% ervan is niet actief. Facebook ruimt zelf inactieve profielen op. Vind jet het ingewikkeld of denk je dat het je teveel tijd kost dan kun je overwegen je Social Media uit te besteden.

Opvallende berichten
Recente Artikelen
Archief
Zoeken op tags
Volg Karen
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • LinkedIn Classic