Social Business 5.0 - wat is dat nou?

Vanmorgen was ik op de MARCOM14, de vakbeurs voor marketing communicatie professionals. De eerste bijeenkomst die ik bijwoonde ging over Social Business 5.0. Een interessante term. De spreker, Edwon Korver, draagt de prachtige titel van Social Business Director bij InFinAgora. Nooit van het bedrijf of de goede man gehoord, en dat met zo'n titel. Zegt misschien meer over mij dan over InFinAgora (hoewel ik bij terugkomst op kantoor de site heb bekeken en mij niet duidelijk is wat het is, doet en kan). Terug naar Social Business 5.0 wat is het en wat doet het? Om een lang verhaal kort te maken: daarop heb ik geen antwoord gekregen. Een paar punten die ik wel boeiend vind en de moeite van het met je delen waard vind zijn de volgende: Disrupties = onderbreking of ontwrichting vindt plaats via online platformen en C-level management is weinig online te vinden. Onderzoek onder Fortune 500 bedrijven toont aan dat 68% van de CEO's niet actief is op sociale media. Maar 4% heeft een actief twitteraccount. 28% zit op LinkedIn, echter LinkedIn is het platform dat het minst engaging is. Doordat de top van het bedrijfsleven niet weet wat er op sociale media speelt zijn ze niet in staat disrupties tijdig waar te nemen en hierop in te spelen. Dat is een gevaar voor een bedrijf. De top van het bedrijfsleven is out-the-social-loop. Als je ervan uit gaat (Pareto-principe) dat 20% van de managers 80% van de bedrijfsresultaten beïnvloedt is het zorgelijk dat ze niet weten wat er speelt. Als je weet hoe je die top wel kunt verbinden, en die verbindingen kunt structureren kun je optimaliseren wat de 20% doet en hoe die 80% dan meer kan zijn. The Internet of Things speelt een steeds grotere rol. Denk aan hoe communicatie en informatie veranderd is sinds de komst van het internet. Mobiliteit, over 10 jaar rijden auto's volledig zelfstanding. Google experimenteert er nu al mee en Uber overweegt het serieus. Energie is herwinbaar en distribueerbaar voor consumenten. Er zijn nu 13 miljard sensoren en volgens IBM groet dat aantal naar 100 triljoen. Weet dat we nu 4% van die Big Data analyseren. Dus 96% niet. Wat zien we terug in de praktijk van The Internet of Things? - Verdwijnen van ketens en tussenhandel - boekhandels, drukkerijen, uitgevers, muziekwinkels. Boeken kopen we online en lezen we middels readers. Drukwerk verdwijnt nu ook Bendle op de markt is, je betaalt alleen voor een artikel dat je wilt lezen, tijdschriften zullen alleen online bestaan. Muziekwinkels zie je niet meer door de komst van Spotify en Itunes. Zelfs je reclamefolders kun je online bekijken via (www.recalmefolder.nl). Als ik een drukkerij zou adviseren, zou ik zeggen probeer je bedrijf te verkopen, nu! - Opkomst van de share-economy. Denk aan de populariteit van AirBnB. Een enorme disruptie van de hotelindustrie en nu al is AirBnB meer waard dan de grootste hotelketen. En let wel Air BnB is alleen een platform het heeft 0 hotelbedden. Denk aan Uber, de taxiwereld weet niet wat hen overkomt. Lendingclub en andere deel-initatieven komen als paddestoelen uit de lucht. Het kapitalisme neemt af, delen neemt toe. - Make movement. Door bijvoorbeeld 3D printing ontstaat er een nieuwe maak industrie. Stel je voor, je koopt een item en er gaat iets aan stuk. De klassieke after-market verdwijnt want je gaat naar een 3D printshop of print thuis op je persoonlijk 3D Cube het missende onderdeel. Fablabs, fabrieken waar je met complete werkbanken en allerlei gereedschappen alles kunt maken wat je wilt, inclusief hulp. Wat is de les? Innoveer en organiseer je. Ondernemers zijn het meest innovatief, echter een groeiende organisatie vereist structuur en structuren zijn funest voor innovatie. Wat de meeste kans heeft voor grotere organisaties is om een duale managementstructuur op te tuigen. John Kotter schrijft hierover. Hij zegt maak een divisie die traditioneel en hiërarchisch is ingesteld en zet er een divisie naast waar gespeeld kan worden (manage vs. play). Snelheid in de executie is cruciaal. Dus Social Business 5.0 = geen idee waar het voor staat. Wel geleerd dat disrupties van alle tijden zijn, maar nu met name door sociale media worden versterkt. Mensen vinden elkaar veel sneller en mensen kunnen goed organiseren. Wees op de hoogte van wat er speelt. Laat je informeren door experts en mensen die zich constant laten informeren. Pas je aan. Want uiteindelijk is het Disrupt Yourself of To Be Disrupted en als ik zou mogen kiezen wist ik het wel. Paar mooie voorbeelden: MINK - print make-up. Make-up bestaat uit kleur en stof. Meng dit zelf. Disrupts de make-up industrie met jaarlijkse omzet 55 miljard USD VURB - Disruptie in de SEO industrie. Nieuwe manier van bestaande informatie beschikbaar stellen. Heeft google last van. Google heeft een omzet van 50 miljard USD in SEO. Boomerang - Verandert de wereld van dynamische prijs optimalisatie. Amazon's omzet 75 miljard USD gaat hier last van krijgen. Want waar amazon elke 15 minuten de prijzen aanpast om er zeker van te zijn dat het de beste prijs biedt, doet een gemiddelde online retailer dit eens per 43000 minuten (1x per dag), waardoor kopers altijd op amazon vertrouwden voor de beste prijs hoeft dat nu niet meer en zijn andere online retailers ineens een stuk sterker. Bendle - disruptie drukkerijen en tijdschriften Netflix - disruptie video markt Uber - disruptie taxi markt AirBnB - disruptie hotel industrie.

Opvallende berichten
Recente Artikelen
Archief
Zoeken op tags
Volg Karen
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • LinkedIn Classic