Observeren en leren - de succesformule van Louis van Gaal?

k heb al eerder geschreven (link naar archief) over hoe je kunt observeren wat iemands voorkeur is. Dat doet Voetbal coach Louis van Gaal volgens het artikel in decorrespondent ook. Hij analyseert de persoonlijkheden van zijn spelers en maakt passend gebruik van die kennis om het beste uit zijn spelers, en dus zijn elftal, te halen. Hij behandelt de speler zoals die behandeld wil worden. Maar hoe kom je erachter wat de ander wil? Observeer en stel vragen. Laat je niet verleiden tot mindreading...

Mindreading* komt helaas vaak voor. Wil je weten wat iemand denkt, waarom iemand iets doet? Vraag het. Je zult zien dat de reden waarom iemand iets wel of niet doet een volstrekt andere verklaring kan hebben dan wat je er zelf van gemaakt hebt. Het voorkomt misverstanden en heeft mij zoveel geleerd. Voorbeeld van mindreading: Een man was bij mensen thuis die een hond hebben. Deze man houdt van dieren en ook van honden. Hij heeft zelf een kat en is opgegroeid met katten en honden. De mensen waar hij was concludeerden dat de man in kwestie niet van honden houdt. Waarom ze dat denken? Omdat hij een aantal keer zijn hand bij de hond had weggehaald toen deze aan zijn hand zat te likken. Klopt deze constatering? Nee, de man is dol op honden en vond deze hond in kwestie juist heel leuk. De reden dat hij zijn hand wegtrok? Hij vond het ongepast om zijn hand af te laten likken door de hond in dit gezelschap. De waarheid (perceptie) van de man is anders dan de waarheid (perceptie) van de mensen waar bij op bezoek was. Ander voorbeeld van mindreading: Praat je met iemand en trekt die zijn wenkbrauwen op? Observeer feitelijk dat iemand zijn wenkbrauwen optrekt en geef geen eigen verklaring waarom, maar stel de vraag: ik zie dat je je wenkbrauwen optrok toen ik net dit en dat zei, waarom trok je je wenkbrauwen op? Je zult zien dat de reden van het optrekken van de wenkbrauw een reden heeft en je kunt maar beter weten wat die reden is in plaats van het zelf een interpretatie, betekenis te geven. Het kan ook zijn dat je gesprekspartner zich niet bewust is dat hij zijn wenkbrauwen optrok terwijl je iets vertelde. Je kunt dan ook heel goed aangeven wat het met jou deed toen de wenkbrauwen omhoog gingen. Bijvoorbeeld: toen ik je net dit en dat vertelde constateerde ik dat je je wenkbrauwen optrok. Dat gaf mij het gevoel dat je me niet geloofde. Dat geeft me een boos gevoel. Dat kan je gesprekspartner zich bewust worden van wat hij of zij doet en welk effect dat kan hebben op zijn of haar gesprekspartner. Als je eenmaal iets weet, pas dan kun je een verandering in gedrag teweegbrengen. Fijne dag! Karen Zeilstra www.karenzeilstra.com

*Definitie mindreading:

Bij zintuiglijke scherpzinnigheid gaat het puur om het observeren van de zintuiglijke waarneembare veranderingen zonder dat er sprake is van interpretaties. Het interpreteren van een waarneming of gedrag noemen we binnen NLP ‘gedachtelezen’ (mindreading). Bij gedachtelezen geven we betekenis aan het gedrag van een ander zonder dit, op dat moment, te verifiëren bij deze persoon.

Opvallende berichten
Recente Artikelen
Archief
Zoeken op tags
Volg Karen
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • LinkedIn Classic