De kracht van NLP en coaching

Wil jij altijd het beste uit jezelf halen? Ben jij bezig met te leren hoe je nog beter kunt worden dan dat je al bent? Ga je regelmatig naar een seminar, workshop? Houd je je vakliteratuur goed bij? Volg je de trends op internet? Kijk je TED filmpjes op youtube? Kortom, ben je net zo leergierig als ik? Altijd op zoek naar hoe je beter kunt worden?

Ik ben zelf in 2013 in aanraking gekomen met de kracht van coaching. In mijn leven ben ik wel eens bij een psycholoog geweest. Dat werd me aangeraden na het overlijden van mijn moeder. Hielp me niks. Later ben ik nog eens naar een psycholoog geweest om te spreken over mijn moeizame relatie met mijn vader. Hielp me niks. Ook ben ik nog eens met mijn partner in relatietherapie geweest. Of dat hielp? We gingen uit elkaar. En toen in 2013 leerde ik de kracht van een goede coach kennen.

In de barkoude winter van 2013 ging ik naar een cursus NLP Practitioner. Op een grouponnetje nog wel. Mijn verwachting was laag, de site van de trainer vertelde niet veel over wat me te wachten stond. Die ene week in de barre, koude winter heeft mijn leven veranderd. NLP is zo ontzettend krachtig en die week heb ik zoveel over mezelf geleerd en mezelf zoveel beter leren begrijpen. Ik vond het bijna magisch, ik ruimde de onrust in mezelf op. Wat ik daar leerde? Bijvoorbeeld dat ik niet langer hoefde te analyseren waarom ik me rot voel over een situatie in het verleden. Ik leede mezelf vergeven en door kunnen gaan zonder schuldgevoel. Met de wijsheid die ik vandaag de dag heb, kan ik niet mijn beslissingen in het verleden wijzigen. Het heeft dus ook geen zin te balen van eerdere keuzes in mijn leven. Dat was op dat moment de juiste beslissing. Dat ik nu jaren later realiseer dat het niet de beste keuze was, dat kan ik mezelf niet kwalijk nemen. Ik leerde daar lief voor mezelf te zijn en mezelf te vergeven. Ik was altijd zo hard voor mezelf (en ook voor mijn omgeving).

Ik besloot dat ik meer wilde weten over NLP, ik begreep niet precies wat er nu allemaal was gebeurd in Amsterdam bij Yosara. Mijn honger naar meer kennis over wat me in die week was overkomen bracht me in het voorjaar van hetzelfde jaar naar Sue Knight in Frankrijk. Die week was mogelijk nog magischer dan de week in februari '13. Yosara, de trainer waarvan ik NLP leerde heeft haar trainer-opleiding gevolgd bij Sue Knight. Sue heeft een fantastisch boek geschreven, NLP at work. Wat me aansprak was de down to earth aanpak van Sue. Zij is revolutionair in die zin dat ze een van de pioniers was om de kennis van NLP te te passen in werksituaties. Dat leek me veilig, want ik hou van een zakelijke aanpak - weg van het zweverige.

Ik heb daar in Frankrijk heel veel geleerd. Onder andere dat het hebben van een rolmodel en een coach in mijn leven belangrijk is. Ik heb mensen nodig waar ik van kan leren en van wil leren. Daar in Sue's huis in Verteillac ontdekte ik dat ik graag mijn kennis wil delen om anderen ook te laten ervaren hoe fijn leren en ontwikkelen is. Mensen hebben zoveel meer power in huis dan ze zelf weten. Je hebt allemaal iemand nodig die in je gelooft en die je in jezelf laat geloven. Niet zweverig, maar realistisch. NLP heeft vele veronderstellingen. Een die ik hier vind passen: iedereen heeft alle hulpbronnen in zich die nodig zijn om de gewenste resultaten te behalen.

Ik gebruik mijn kennis en ervaring om ondernemers te helpen. Beter worden dan dat je nu bent, dat kan! In mijn bedrijf richt ik me met name op het beter maken, beter laten functioneren van het bedrijf vanuit een bedrijfskundige, marketing aanpak. Echter dat daarbij altijd een stukje coaching komt kijken om de ondernemer een gelukkiger mens te maken dat hoort er nou eenmaal ook bij. Op zoek naar je passie, wat is belangrijk in je leven, waarom doe je wat je doet? Welk doel heb jij in je leven en welke rol speel je daar in?

Zelf ga ik regelmatig terug naar een coach, soms voor een uurtje, soms wat vaker en het allerliefste zou ik elk jaar een onderhoudsweek doen bij mijn rolmodel: Sue Knight. Ik vind het heerlijk om met haar te praten en daardoor durf ik uit mijn vertrouwde, gezellige 'kom' te springen naar een nieuwe lege 'kom' met daarin een volgend avontuur.

Opvallende berichten
Recente Artikelen
Archief
Zoeken op tags
Volg Karen
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • LinkedIn Classic