Praktische Social Media hulp voor horeca ondernemers

Horecaondernemers denken bijna allemaal dat het belang van social media voor de horecabranche zal toenemen. Toch bleek uit Horecava-onderzoek onder 650 horecaondernemers in 2012 dat ondernemers op dit moment de kansen van social media onvoldoende benutten EN anno 2014 is dat nog steeds het geval. Zo gaf 45 procent van de ondernemers aan dat social media belangrijk zijn voor hun bedrijf. Eenzelfde percentage is van mening dat social media belangrijker zijn dan advertenties of promotie-acties. Toch onderneemt 38 procent geen enkel zakelijk social media-initiatief. Omdat het veel werk is! Omdat consistentie en continuiteit het allerbelangrijkste is om succesvol te worden en blijven.

Karen Zeilstra Consultancy neemt je alles uit handen voor een aantrekkelijke prijs van 65 Euro per week. Ik geef je daarnaast ook goed marketing advies, dat is mijn expertise. Zo weet ik bijvoorbeeld dat foto's van eten online niet werken en hoe vaak zie ik die voorbij komen... Ik zet mijn marketingkennis voor je in en kom met goede ideeën voor je.

Hoe gaat het in zijn werk:

Hoe gaat het in zijn werk? Simpel en helder 1-2-3

1. Wekelijks hebben we contact. Ik bel je op een vast afgesproken moment in de week om de Kalender en onderwerpen te bespreken.

Ik houd online jouw markt en jouw concurrenten in de gaten en geef je advies over interessante berichten. Samen bepalen we wat interessante informatie voor jouw online publiek is.

2. Vervolgens vul ik de Kalender in en stuur je deze toe voor akkoord. Je hebt de garantie dat er nooit zonder jouw toestemming een bericht geplaatst wordt.

3. Na je akkoord op de Kalender ga ik gedurende de week alle berichten posten op de afgesproken momenten en heb jij er de hele week geen omkijken meer naar. Na een aantal weken kunnen we dit in plaats van wekelijks, twee wekelijks of zelf maandelijks doen waardoor het je nog minder energie kost.

Social Media als klantenbinder

7 van de 10 horecaondernemers zet social media in voor zijn bedrijf. De doelstellingen daarbij lopen zeer uiteen. Het merendeel zet deze nieuwe mediavorm in voor promotiedoeleinden. Naamsbekendheid, klanten binden, klanten vinden en imago versterken scoren hoger dan 40% als doelstelling bij de ondernemers die social media zakelijk inzetten. Delen van kennis en informatie vergaren scoren lager, maar nog altijd ruim 30%. Slechts 13% zet Social Media in om de online-discussie over het eigen bedrijf te beïnvloeden. Om dit te bewerkstelligen vermelden bedrijven voornamelijk hun activiteiten (62%). Het communiceren met (mogelijke) klanten scoort 45% Meest ingezette social media netwerken zijn Facebook, Twitter en LinkedIn, de sites waar ondernemers verwachten dat ook hun klanten te vinden zijn.

Ondernemers zoeken praktische hulp

Maar liefst 1 op de 2 respondenten geeft aan graag informatie te ontvangen over de toepassing van social media. Opvallend is dat 25% niet weet of ze interesse hebben, een kwart hoeft sowieso geen informatie. Daarin zit een aanzienlijke groep van respondenten die Social Media niet zakelijk inzetten. Zij zien er de noodzaak niet van in (25%), vinden het teveel tijd kosten (22%), halen hun informatie ergens anders vandaan, en/ofziet het niet zitten om bedrijfsinformatie zomaar via internet te verspreiden (21%). 18% geeft echter als oorzaak aan onvoldoende kennis te bezitten. Karen Zeilstra Consultancy richt zich speciaal op Horeca Nederland met praktische hulp. Zie hier een voorstel van hoe een Kalender eruit ziet. Dit is een voorbeeld uit een andere branche namelijk voor een schilder. In plaats van de de schilder bij recent geschilderde kozijnen te plaatsen (zoals een restaurant een foto van het eten zal plaatsen) heb ik aangeraden het domein kleuren te kiezen en daarover publiceren we leuke weetjes, zijn fanbase groeit met de dag! De berichten zijn vrolijk, doordacht en leuk. Vervolgens voer ik, Karen Zeilstra, alles voor je uit. Ideaal! Bel me snel voor een kennismaking en dan leg ik in 30 minuten uit hoe het werkt, wat jij doet en wat ik doe. Helder, duidelijk en gemakkelijk! Wil je zien wat er dan gebeurt? Volg dan De Schilder Ed Rees, die is al fan van deze aanpak. Jij volgt?

social media kalender.jpg

Opvallende berichten
Recente Artikelen
Archief
Zoeken op tags
Volg Karen
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • LinkedIn Classic