Open je ogen!

Vandaag stond op Linda.nl een foto van een geschrokken Engelse vrouw die bij Primark (Een winkel met zeer goedkope kleding en accessoires) een jurkje voor 10 Engelse Pond heeft gekocht. In het jurkje zag ze een label met daarop een noodkreet van een naaister. Pas dan snappen we het? Hebben we gemist dat er vorig jaar 1100 mensen zijn doodgegaan in een kledingfabriek of wel naaiatelier (te mooi woord voor wat het was) in Bangladesh...

Misschien komt het omdat ik in China heb gewoond en fabrieken heb gezien waarvan ik wil dat ik ze niet zag. En dan waren die fabrieken nog open voor 'publiek'. Mensen open de ogen, als je voor 10 Euro, Pond of Dollar kleding kunt kopen die aan de andere kant van de wereld wordt gemaakt, dan kan het toch niet op een duurzame manier gemaakt zijn, laat staan een eerlijke manier. Uitbuiting van mensen komt voor, overal. Maar dit hebben we zelf in de hand. Koop eerlijke producten, net als bij je eten. Daar willen we toch ook geen rotzooi? Waarom dan nog wel met kleding. Of kerstverlichting... Je weet dat het niet klopt. Dat weet je bewust en zeker onderbewust. Koop liever minder en koop bewust. Denk eens met me mee. Stof kost geld, maken kost geld, verschepen kost geld, een winkel kost geld, de reclame/marketing kost geld, personeel in de winkel kost geld. Dan is er iemand in de keten die niet eerlijk betaald heeft gekregen, is dat niet de simpele 1 +1 =? som. Jij kan een verschil uitmaken. Net als bij onze voedingsindustrie mag het duidelijk zijn dat wij als consumenten in Nederland een stem hebben. Meer dan ooit zijn supermarkten bezig met biologisch die en superfood dat. Dat is omdat wij dat willen. Wij zetten de gang in naar gezonder eten. Minder vlees en vis, maar betere kwaliteit. Laten we hetzelfde doen met kleding en spullen, minder maar bewust.

primark.png

Opvallende berichten
Recente Artikelen
Archief
Zoeken op tags
Volg Karen
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • LinkedIn Classic