De Nachtmerrie van elke retailer

Herkenbaar, is het niet? Je gaat winkels af om te zien wat er te koop is en vervolgens schaf je online aan. Dat is namelijk zo gemakkelijk. Lekker thuis vanaf de bank op het moment dat het jou uitkomt, en ook nog eens na nauwkeurig prijsvergelijk. Lekker makkelijk voor de consument. Maar, er zijn wel een aantal kanttekeningen te plaatsen bij online zoeken. Doordat er zoveel informatie over jou op het internet beschikbaar is (Big Data) weet Google en haar klanten (de adverteerders) heel goed wat jouw voorkeuren zijn (denk eens aan alles wat je liked op facebook), welke merken jij graag koopt, op welk moment van de dag en nog veel meer details.

Het is dus heel goed mogelijk dat wanneer jij google-ed er helemaal geen onafhankelijk 'advies' komt. Al die slimme algoritmes beïnvloeden jou. En op zich is het niet erg. Je krijg content (informatie) te zien die op zich bij zou zou passen. Wat ik er wel een beetje eng aan vind is dat je het andere dus niet ziet. Hierdoor versmalt je wereld.

Ik vergelijk het maar met klassiek tv-kijken. Je zet de tv aan en zapt wat langs de verschillende kanalen en opeens zie je een documentaire over een onderwerp waar je nog nooit van gehoord hebt en wat je meteen grijpt, zo interessant vind je het. Als je alleen series op DVD kijkt, heel specifiek alleen programma's die jij kent cq. leuk vindt ontdek je niet snel iets nieuws.

Alleen wanneer iemand er eens iets over zegt tegen je. Iets waarvan de ander dacht: hé dat is opmerkelijk, dat ga ik jou vertellen. Dat kan zijn in een gesprek of via social media.

Doen mensen dat niet, of ontmoet je geen mensen die anders 'kijken' dan jij, dan mis je misschien heel veel. En dat overkomt je ook als je online shopt en zoekt met google.

Ga je naar de winkel dan zie je naast de merken waarin je reeds interesse had, ook andere merken en producten. Je ontdekt nieuwe dingen en dat verbreedt jouw kijk op de wereld.

Daarnaast zijn retailers (de meeste niet allen) experts in hun gebied. Tuurlijk willen ze verkopen, maar de meeste die ik ken willen toch echt aan jou verkopen waarvan zij denken dat jij er wat aan hebt. Want uiteindelijk willen ze je graag als trouwe, vast klant.

Dus op zoek naar iets nieuws: speur rond in de winkels en als je de retailer aardig vindt, het hem of haar gunt koop er dan vooral. Die paar euro verschil houdt onze stadskernen gezellig en jouw blik lekker ruim.

showrooming.jpg

Opvallende berichten
Recente Artikelen
Archief
Zoeken op tags
Volg Karen
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • LinkedIn Classic