Het gevaar van de mis-match

Wat is mis-mactchen? En hoe kun je het voorkomen. Mis-matchen is het gebrek aan aansluiting tussen twee mensen in een gesprek. In NLP hebben we het over Sorting by Self (SbS) en Sorting by Other (SoB) als twee termen. Het is van belang dit te begrijpen wanneer het over matchen en dus ook mis-matchen gaat. Sorting by Self Bij Sorting by Self hebben we het over dat je in je eigen hoofd zit, in je eigen gedachten en naar de ander luistert vanuit je eigen gedachten. Dit is wat de meesten van ons doen. Je luistert en terwijl je luistert gaat jouw brein al met de informatie van de ander aan de gang om aansluiting te zoeken met jouw versie van de werkelijkheid, jouw map of the world. Je gaat letterlijk de gekregen informatie sorteren in jouw eigen wereld. Je gaat interpreteren en de informatie logisch te maken in jouw werkelijkheid. Sorting by Other Bij Sorting by Other gaat het om luisteren naar wat de ander zegt en het te laten bij wat de ander zegt. Dat is voor velen van ons heel erg veel lastiger. We willen elkaar graag begrijpen, maar wel vanuit hoe wij zelf de wereld zien. Dat de wereld van een ander en anders uit kan zien, kan klinken of voelt is vaak lastig voor ons te begrijpen. Ruis in de communicatie, mis-matching Doordat we SbO zo lastig vinden ontstaat er vaak een ruis in de communicatie, men begrijpt elkaar niet echt helemaal. En dan kan het zijn dat je op een bepaald moment, een gegeven ogenblik zomaar iets zegt dat uit jouw eigen wereld komt, dat je mis-matcht met je gesprekspartner. Voorbeeld van een gesprek Ik zal een voorbeeld geven. Laatst zat ik te luisteren naar een gesprek tussen twee mensen, ik was in een restaurant. Het rapport leek goed, de houding was open en men keek elkaar aan. Het gesprek ging over wijn. De heer aan tafel vertelde met open ogen, een lach rond zijn mond en gebruikte zijn handen om te vertellen over bijzondere wijnen. Hij vertelde over de plaats waar de wijnen vandaan komen, hoe het er daar uit zag. Dat hij er was geweest en dat de wijn zo heerlijk smaakte. Hij vertelde van welk druivenras de wijn was gemaakt en dat het uniek was omdat het maar een klein deel in het gebied was waar deze druiven zich tot deze prachtige wijn konden ontwikkelen. Het was een streek in Italië. Op dat moment vroeg de vrouw aan tafel of Grappa ook uit die streek kwam. Op zich een prima vraag, ware het niet dat deze meneer in plaatjes aan het denken was en kinesthetisch proefde hij de smaak van de wijn in zijn mond. Hij was helemaal niet in zijn gedachten, zijn wereld over Grappa aan het nadenken. De vrouw vroeg naar kennis, feiten. De ogen van de man werden kleiner, zijn stem klonk anders en de glimlach die eerder rond zijn mond speelde verdween. Er was sprake van een mis-match. Met de vraag van de vrouw was de heer weggehaald uit zijn Italiaanse wijn droom en moest hij nu denken over het distillaat Grappa. Het antwoord van de heer was dan ook: Weet ik niet, ik houd niet van Grappa. Het gesprek was ten einde en de sfeer veranderde. Hoe kan het anders? Wat had deze vrouw anders kunnen doen? De vrouw was in SoS-staat. Ze had de Italiaanse wijn in haar eigen wereld gebracht en in haar wereld hoort Grappa bij wijn, Italiaanse dranken. Ze begreep niet waarom het gesprek stil viel, waarom de man zijn glimlach verloor. Wat ze anders had kunnen doen was een vraag te stellen in de visuele sfeer. De man sprak beeldend en daar had ze op door kunnen gaan. Ze had in zijn wereld kunnen blijven. Bijvoorbeeld: Wat is de kleur van de druif? Kunt u de kleur van de wijn beschrijven? Ze had ook een kinesthetische vraag kunnen stellen omdat de man ook over de smaak van de wijn sprak. Bijvoorbeeld: Toen u de wijn in uw mond had wat gebeurde er toen? Dan had het gesprek een interessant vervolg kunnen krijgen en was zij te weten gekomen wat er voor de man belangrijk is aan de wijn. Dat het niet alleen om het alcoholhoudende druivensap ging, maar dat er een ervaring, een beleving aan vast zat had haar heel veel over het wereldbeeld van de man kunnen leren. Door de mis-match was de sfeer aan tafel veranderd. Fijne dag, Karen

Opvallende berichten
Recente Artikelen
Archief
Zoeken op tags
Volg Karen
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • LinkedIn Classic