Hoe krijg je een klik met iemand?

NLP kan je erg goed helpen in elk gesprek. Door te observeren hoe je gesprekspartner praat leer je veel over de belevingswereld van de ander. En dus kun je je aanpassen aan de voorkeur van de ander. En als je dat doet wordt het ineens een prettig gesprek. Hoe doe je dat? In NLP noemen we dit rapport. Definitie in NLP van rapport is: een staat van betrokkenheid tussen mensen. In rapport komen met je gesprekspartner kan op een aantal manieren. Door goed te luisteren hoor je of iemand in beelden, geluiden of gevoelens denkt. De meesten van ons hebben een mix van deze 3, maar er is wel een voorkeur. Door iemand even te laten praten over iets dat hem of haar bezig houdt hoor je al snel of men visuele woorden (kijken, zien, beeld), auditieve woorden (horen, luisteren, klinkt als) of woorden met gevoel (voelen, aanraken, vasthouden). In NLP noemen we dat VAK. (Visueel, Auditief en Kinesthetisch).

Voorbeeld: Ik zal een voorbeeld noemen. Afgelopen week sprak ik met iemand die op jonge leeftijd van land was verhuisd. Ze was 5 jaar oud en sprak de taal niet. Ik vroeg haar hoe zij het heeft ervaren. Door dat woord ervaren te kiezen gaf ik de ruimte om woorden te kiezen die bij haar voorkeurstijl passen. Ze vertelde me dat het was alsof ze in een vissenkom zat. Dat was een visuele omschrijving. Die visuele beschrijving gaf mij een signaal om op te letten of ze inderdaad visueel was ingesteld, of dat haar voorkeur is. Dus vroeg ik haar: die vissenkom, hoe was die? Ik gebruikte bewust het woord was in plaats van hoe zag dat eruit. Ik wilde nog een extra bevestiging dat visueel inderdaad de voorkeur was. Ze antwoordde mij: ik was in de kom en zag de rest om me heen als een waas, het stond van me af. Wederom een visueel woord: zag. Ik lette ook goed op waar de ogen van mijn gesprekspartner naar keken bij het stellen van de vraag. De ogen gingen omhoog, ook dit geeft aan dat er in beelden gedacht wordt. In dit geval ging de blik naar rechts omhoog, er werd gezocht naar een beeld in de herinnering.

Door rapport leer je meer van je gesprekspartner Het was voor mij in dit gesprek, dat een eerste kennismaking was, belangrijk om rapport te krijgen. Het doel van dit gesprek was dat de ander mij een aardig, oprecht persoon vindt. Niet meer en niet minder. Het was dus van belang dat ik niet ging mis-matchen. Ik wil een relatie opbouwen met deze persoon. Gedurende het gesprek, dat zich ontwikkelde tot een warm en vertrouwelijk gesprek leerde ik meer over hoe het was voor deze persoon om te zijn zoals zij is. Ik leerde iets meer van de mens achter het gezicht. In dit gesprek hielp mijn kennis van NLP mij wederom enorm. Fijne dag! Karen

Opvallende berichten
Recente Artikelen
Archief
Zoeken op tags
Volg Karen
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • LinkedIn Classic