Wil je meer succes in zaken? En betaald krijgen voor werk dat je leuk vindt en je gemakkelijk afgaat

Meer succes in zaken krijgen hangt vaak samen met het vinden van de mensen of bedrijven die voor jouw diensten willen betalen. Maar hoe vind je die klanten, waar zitten ze en wat zeg je dan tegen ze. Hoe specifieker hoe succesvoller je zult zijn.

Want als je wilt gaan communiceren met je doelgroep is het van belang te bepalen wie je doelgroep is. Welke diensten, services en producten bied je aan ze aan. Wat is je propositie aan wie? Stem die twee goed op elkaar af. Het lijkt makkelijk, in de praktijk zie ik vaak dat het moeilijker is dan het lijkt. En weet dat dit de basis is van elke succesvolle onderneming. Weten wat je aanbiedt aan wie. Ik help je hierbij als je dat wilt.

Hoe doen we dat dan? Jij begint met te ontdekken waar je echt heel erg goed in bent. Stel jezelf de volgende vragen:

 • Wat vind je leuk?

 • Waar krijg je energie van?

 • Waar word je blij van?

Vind je het lastig om hier een antwoord op te geven denk dan terug aan een moment waar jij je erg prettig voelde. Dat kan thuis, op je werk, bij je sportclub zijn, dat maakt niet uit. Het gaat erom dat je teruggaat naar die plek, die situatie waar jij je helemaal super voelde.

 • Ben je er?

 • Waar was je?

 • Met wie?

 • Wat gebeurde er?

 • Wat zei je?

 • Hoe rook het?

 • Wat hoorde je?

 • Wat voelde je?

 • Wat deed je?

Omschrijf kort en specifiek wat je toen deed. En toen je dat deed stel jezelf de volgende vragen:

 • Wat gebeurde er toen?

 • Deed je het met gemak?

 • Hoe deed je het?

 • Waarom deed je het?

 • En waarom op die manier?

 • Doe je dat altijd zo?

 • Op die specifieke manier, volgens die specifieke methode?

Waarschijnlijk doe je wat je leuk vindt om te doen op een manier die jou gemakkelijk af gaat. Een manier die voor jou enorm logisch is. En het is vaak dat het een geweldig resultaat oplevert. Daarom doe je het zo vermoed ik :) Nou dit is dus wat jij heel goed kan en waar je een talent voor hebt. Dat talent is geld waard. Nu is de vraag hoe zet je dit in de markt? Hoe krijg je mensen en of bedrijven zover dat ze gaan betalen voor het gebruik maken van jouw talent? Kortom hoe 'vermarkt' je jouw talent? Nu je weet wat jouw talent is is de volgende vraag waarop je een antwoord wilt krijgen de vraag: wie koopt mijn talent? Het leuke hieraan is, dat je dit zelf kunt bepalen. Voor wie wil jij werken? En zeg nou niet voor iedereen want dat is niet zo. Niemand wil voor iedereen werken en niemand wil iedereen als klant.

 • Weet je al voor wie je wilt werken?

 • Wat voor type mens wil jij blij maken met jou?

 • Met jouw talent?

 • Zijn het mannen, zijn het vrouwen?

 • Zijn het ouderen, volwassenen, pubers, kinderen?

 • Welke branches vind jij leuk om voor te werken?

 • In de zakelijke sfeer of in de prive sfeer?

Schrijf het allemaal op. Is het te veel?

Begin met schrappen.

Je mag voor je positionering slechts 1 markt overhouden.

Specifiek moet je het maken, hoe smaller hoe enger. En dat vinden mensen eng. Dus wat zie ik vaak en hoor ik vaak, mensen die samen met een marketing coach gewerkt hebben en kort een elevator pitch vol passie kunnen opdreunen en als je dan verder vraagt zeggen ze maar ik doe ook dit en ik doe ook dat en dat doe ik ook voor die en die en die.... Weet je wat er dan met mij gebeurt? (en met meerdere mensen) het beeld wordt diffuus. Wist ik eerst dat je tuinen aanlegt voor alleenstaande, werkende moeders met kinderen in de leeftijd 1 tot 12 jaar in 't Gooi, omdat jij als zoon van eeen alleenstaande werkende moeder, snapt dat deze vrouwen ongelofelijk druk bezet zijn en al helemaal geen tijd hebben voor het aanleggen en onderhouden van een kindvriendelijke tuin. Jij weet hoeveel waarde een goed aangelegde en goed onderhouden tuin is voor de werkende moeder als zij 's avonds na een dag hard werken thuiskomt. De kinderen lekker vrij in de tuin spelen terwijl zij op die manier ook even de tijd krijgt om bij te komen. Je geeft deze vrouw tijd voor zichzelf. Dat is prachtig denk ik dan! Dit onthoud ik. Ga me dan niet vertellen dat je graag ook de tuinen onderhoudt van begraafplaatsen, sportcomplexen en scholen. Vernauw je doelgroep zo veel mogelijk.

En weet je het is helemaal niet zo dat je dan alleen nog maar werk krijgt bij alleenstaande, werkende moeders met kinderen in de leeftijd van 1-12 in 't Gooi. Welnee, maar mensen onthouden wel dat je tuinen aanlegt en onderhoudt en dat je een sympathieke markt hebt gekozen, daar goed over hebt nagedacht en dat je dus een expert bent. Ga maar eens nadenken hoe het voor jou is.

Ben je een coach? Ben je een coach voor iedereen? Of coach je specifiek high performing IT-expats in Amsterdam? Of coach je specifiek opgebrande middelbare school docenten? Ben je beveiliger voor iedereen? Of ben je een family security expert? Of ben je een anti-inbraak expert voor 65+ers? Ben je een secretaresse of personal assistant? Voor iedereen? Overal? Of ben je de personal assistant voor drukbezette succesvolle zakenvrouwen in Amsterdam-Zuid die een betrouwbare ondersteuner voor thuis nodig hebben. (www.paathome.nl) Kortom, werk aan de winkel?

Ik ben benieuwd. Wil je hulp bij dit type vragen, weet dan dat Karen Zeilstra Consultancy er is om gepassioneerde ondernemers succesvoller te maken door de inzet van slimme, sociale marketing. Fijne dag! Karen Zeilstra

Opvallende berichten
Recente Artikelen
Archief
Zoeken op tags
Volg Karen
 • Facebook Basic Square
 • Twitter Basic Square
 • LinkedIn Classic