NLP beproefde communicatiestijl in populaire netflixserie House of Cards

Neuro Linguistisch Programeren (NLP)* is krachtig, dat weet ik en inmiddels velen met mij. Afgelopen weekend heb ik me schuldig gemaakt aan het kijken naar seizoen 1 van de populaire Netflix-serie House of Cards. En ik was enorm onder de indruk van de rol die NLP speelt in deze serie.

Voor degene die de serie niet kennen, anderen slaan deze alinea over.

House of Cards gaat over macht zowel in politiek als in persoonlijke relaties. De hoofdrolspeler, Frank en zijn vrouw hebben een plan om hun doel te bereiken en daarvoor zullen ze zaken naar hun hand moeten zetten, Dat doen de door gebruik te maken van manipulatie.

Manipulatie is een beladen woord voor velen, maar beinvloeden doen we allemaal. Dagelijks. We willen iets van iemand, je vraagt iemand iets, je draagt ze iets op. Zelfs de dame achter de kassa bij de supermarkt beinvloedt jij. Vaak zijn we ons hiervan onbewust. Maar je weet best dat wanneer je haar vriendelijk toespreekt, haar je glimlach schenkt, haar vraagt hoe haar dag tot nog toe is en haar tot slot bedankt voor de snelle service en nog een fijne dag wenst, je haar (dag, humeur, beleving) beinvloed. In dit geval positief want ze voelt zich hoogstwaarschijnlijk gewaardeerd, in elk geval niet langer genegeerd.

Beinvloeden is een vaardigheid die je ver kan brengen in het leven, dat blijkt wel uit de serie House of Cards waar de hoofdpersoon het schopt tot President van de VS. Mits je het goed doet en authentiek. Er zijn veel cursussen die gaan over beinlvoeden of leiderschap. Maar daar leer je vaak een truc. NLP leert je effectief te communiceren, en beinvloeden is een effectieve manier van communiceren. Het helpt je in het bereiken van je (communicatie) doel.

Futurepacing & visualisatie

Future-pacing en visualisatie zijn technieken die je veelvuldig tegenkomt in de serie. Wat je in dit geval doet is je gesprekspartner vragen zich voor te stellen hoe een situatie in de (nabije) toekomst kan zijn, je reist als het ware in de tijd naar de toekomst. Wat je gesprekspartner daar meemaakt kun jij beinvloeden door je vragen dusdanig te stellen dat jij gebruik maakt van alle representatiesystemen (zien, horen, voelen en ruiken). Hoe meer vragen jij stelt vanuit de verschillende representatiesystement des te realistischer wordt de beleving voor je gesprekspartner. Onze hersenen kennen het verschil niet tussen visualisatie en realiteit. In House of Cards wordt dit een aantal keer ingezet om de gesprekspartner iets te laten doen wat deze eigenlijk niet wil. Je kunt het ook op een positieve manier toepassen. In het echte leven zet je dit natuurlijk liever in voor positieve zaken. .

Futurepacing & well-fromed outcome

Een andere vaardigheid die ik vaak voorbij zag komen is de persoon vertellen wat ze moeten doen. Ook dit is futurepacing en de hoofdpersoon Frank past hierbij ook de techniek Well-fromed Outcome toe. Ik geef een voorbeeld: "Als jij straks in het gesprek zit met Linda en je zegt haar dat je vraagtekens hebt bij de keuze voor het nieuwe staflid, dan zeg je dat je die informatie liever niet wilt delen omdat deze zeer vertouwelijk is. Vervolgens vertel je haar dat je en en ander van mij hebt gehoord. Ze zal je begrijpen en weten wat ze met deze informatie kan. De kern van het verhaal: Frank wil dat Linda weet dat hij, Frank een bepaalde mening heeft. Hij wil het niet zelf zeggen, dus gebruikt hij de boodschapper. Die zegt niets verkeerds in dit geval. Door het letterlijk uit tes pellen kan Frank er zeker van zijn dat het gesprek zo zal verlopen als hij wil.

Away from & towards

Ander voorbeeld van NLP in de serie, iets wat we dagelijks kunnen toepassen.

Frank's vrouw wil dat hij fitter wordt. Daarom heeft ze een roeimachine in de kelder laten plaatsen. Frank wordt woedend wanneer hij dat ding ziet staan in zijn kelder. Hij vraagt zijn vrouw of hij niet meer fit is? Ze zegt daarop dat zij graag lang met hem wil leven. Dat is dezelfde boodschap, maar op een andere manier gebracht. Away from & towards heeft deze techniek. Zeg niet wat je niet wilt, maar zeg wat je wel wilt. Zeg niet ik wil niet moe zijn, maar zeg wat je wel wilt zijn. Zeg jezelf dat je fit wilt zijn. NEt als ouders die dagelijks tegen kun kindje zeggen: ik wil niet dat je dat of dat doet. Doet het kind juist dat. Probeer je zin te herformuleren naar towards. Wat wil je dat je kin wel doet? En communiceer dat. Probeer het maar eens, zet je kindje vanavond in bad en zeg haar of hem dat ze je niet mag natmaken. Probeer het de volgende keer eens met; Laten we mama of papa vandaag droog houden. Mag jij raden wat succesvoller is.

Kortom, House of Card, boeiende serie - veel van te leren of vele terreinen. NLP, boeiende technieken, veel van te leren.

Fijne dag!

Karen Zeilstra

*NLP definitie:

http://nl.wikipedia.org/wiki/Neurolingu%C3%AFstisch_programmeren

Opvallende berichten
Recente Artikelen
Archief
Zoeken op tags
Volg Karen
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • LinkedIn Classic