Leid jij jouw team zoals je wilt?

Hoe gaat het met jouw team?

indische-bus-17939641.jpg

Bekijk het eens als volgt: een bus.

Je hebt mensen die voorin de bus zitten en samen met de chauffeur de route uitstippelen, je hebt de mensen die gezellig in het midden zitten en met elkaar de goede sfeer erin houden en je hebt mensen die achterin de bus zitten en misschien wel even een uiltje te knappen. Zit er iemand alleen? Als de bus een team is, jouw team, waar zitten jouw teamleden dan? Allemaal voorin? Allemaal meedenken over de bestemming? Zitten ze allemaal gezellig in het midden, of zitten ze allemaal met de ogen dicht? In de ideale wereld is je bus goed gevuld met een paar mensen voorin en meerdere in het midden en liever niemand op de achterbank. Helaas in ‘real life’ is het vaak anders. Wat kan jij doen als jij als manager, als leider ervaart dat de verdeling in je bus niet in orde is? Er zijn diverse mogelijkheden. Belangrijk is het dat je je rol als leider op je neemt en accepteert dat het jouw bus is. Jij bepaalt de richting en jij kiest wie er in je bus zit. Soms neem jij afstand van de mensen op de achterbank en soms gaat iemand van de eerste rij naar een andere ‘bus’. Is dat erg? Nee, verloop is goed. Echter het gaat er wel om dat je de middenrijen blij houdt want zij zijn degenen die voor de continuïteit zorgen en de sfeer, het gevoel van samenwerken – met elkaar en voor elkaar. Deze mensen – daarop kan jij als manager bouwen en vertrouwen. Zorg er te allen tijden voor dat die tevreden zijn en blijven. Luister naar ze, waar hebben ze behoefte aan en wat maakt het werk leuk voor ze. De mensen op rij 1 – het klinkt misschien raar, maar die zullen sneller gaan en zijn ook makkelijker te vervangen. De mensen op de achterbank – confronteer ze met het feit dat ze op die plaats in jouw bus zitten. Vraag ze of ze naar het midden willen verschuiven of liever bij de volgende halte uitstappen. Nogmaals, het is jouw bus. Take charge. Wil je er eens verder over praten, over jouw team en jouw rol in dat team? Dat kan, bel gerust voor een vrijblijvende kennismaking.

Opvallende berichten
Recente Artikelen
Archief
Zoeken op tags
Volg Karen
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • LinkedIn Classic