Zuivere taal-vragen

Spreekt jouw gesprekspartner in metaforen en wil jij de achterliggende waarden van deze metaforen ontdekken? Probeer dan eens de zogenaamde ‘clean questions’ techniek. Een techniek waarbij je gebruik maakt van zogenaamde zuivere vragen. Vragen waarbij je continu ‘sorting by others’ doet en probeert zo min mogelijk de beleving van de ander te verstoren.

Het doel van zuivere taal in het begin van het proces is - door de codering van zijn metafoor te onderzoeken – je gesprekspartner de mogelijkheid te bieden om in zijn bewustzijn informatie te laten opkomen.

Piet zegt: ”Ik zit vast zonder uitweg.”

Een zuivere taal-vraag is: En wat voor vastzitten zonder uitweg is dat vastzitten zonder uitweg? Piet: “Mijn hele lichaam voelt alsof het in de grond zakt. Ik kan de weg vooruit niet meer zien. Die is vol mist en rook. Iedere deur die eerst voor me open was is nu gesloten.

Deze vorm van vraagstelling geeft je gesprekspartner de maximale mogelijkheid om zijn ervaring van ‘vastzitten’ te beschrijven en zodoende nog meer informatie te verzamelen over zijn voorstelling van zijn actuele staat.

Een andere zuivere taal-vraag zou kunnen zijn:

En als je vastzit zonder uitweg, waar zit je dan vast?

Deze vraag werkt samen met de metafoor van ‘vastzitten’ en veronderstelt dat als er iets vastzit het ergens, op een of andere plaats, moet vastzitten.

Wanneer je in ‘rapport’ met je gesprekspartner bent dan is het zeer zinvol om te begrijpen waar de metaforen vandaan komen. Middels deze clean questions krijg je antwoorden van je gesprekspartner die leiden tot een hoge kwaliteit van diep zelfonderzoek en zelfontdekking.

Jouw zuivere vragen geven de ander zelfinzicht.

Opvallende berichten
Recente Artikelen
Archief
Zoeken op tags
Volg Karen
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • LinkedIn Classic